Dit is waarom je beter niet met mondwater kunt spoelen na het tandenpoetsen

Dachten we al die tijd zo goed bezig te zijn...

Denk jij ook altijd zo goed bezig te zijn als je je tanden stookt, poetst en vervolgens nog even spoelt met mondwater? Nou, think again. Het blijkt namelijk dat het helemaal niet zo goed is om met mondwater te spoelen nadat je je tanden hebt gepoetst.

Fluoride

Tandarts Anna Peterson deed op TikTok de schokkende onthulling dat het niet goed is om met mondwater te spoelen na het poetsen van je tanden. Dit zorgt voor tandbederf, zo beweert ze. De TikTok-video, die inmiddels 2,7 miljoen keer is bekeken, riep bij veel kijkers de nodige vragen op. Want uh, waarom is dat slecht? Het is toch juist een extra stap in je mondverzorging?

Naar aanleiding van alle vragen besloot Anna een tweede video op te nemen om het een en ander over mondwater uit te leggen. “In tandpasta zit zo’n 1450ppm (parts per million, red.) fluoride”, begint de tandarts. “Je mondwater bevat slechts 220 ppm fluoride. Dit is een veel lagere concentratie en het is niet genoeg om je tanden te beschermen tegen de suikers die je eet en drinkt.” Als je dus net je tanden hebt gepoetst en vervolgens spoelt met een mondwater, spoel je die hoge concentratie fluoride van de tandpasta weg. Er blijft alsnog fluoride over, maar dan wel in een veel lagere concentratie. Zonde, dus!

@annapetersondentalThe explanation you all asked for 🦷#GetGrafting #dentistry #lgbtq #lifestylechangestartsnow #fyp

♬ Inspiration – WavebeatsMusic

Niet overbodig

Dit wil echter niet zeggen dat mondwater overbodig is. “Ik ben absoluut niet tegen mondwater. Ik raad mijn patiënten regelmatig aan het te gebruiken”, laat Anna weten. “Maar ik raad ze zeker niet aan het te gebruiken na het tandenpoetsen.” Sterker nog, het is beter om helemaal niet te spoelen na het tandenpoetsen – ook niet met water. “Poets je tanden en spuug de overige tandpasta uit, probeer om niet te spoelen”, schrijft de tandarts onder de video.

Wanneer wel?

Wanneer gebruik je mondwater dan wel, zul je je ongetwijfeld afvragen. “Mondwater is een fantastisch product, maar je moet het wel op het juiste moment gebruiken”, vertelt Anna in een derde video. “In de ochtend stoker of flos je en poets je je tanden. Daarna eet je ontbijt. Zo’n beetje alles wat je dan eet bevat suikers. Wat er gebeurt als je suikers eet, is dat je mond zuur wordt. De pH-waarde zakt dan”, legt de tandarts uit. “Het zakt tot onder 5,5 pH, wat de kritieke pH-waarde is. Dit noemen we een zuuraanval.” Tijdens een zuuraanval begint je tandweefsel op te lossen, wat tot gaatjes kan leiden.

“Als je na het eten je tanden zou poetsen, poets je het zuur in je tanden, wat tanderosie veroorzaakt”, gaat Anna verder. Daarom raadt ze aan om na het eten te spoelen met mondwater, zodat de pH-waarde weer hersteld wordt en je tanden kunnen herstellen. Aha!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws