Ben jij erg gesteld op je wimpers? Dan kan het opvallen als ze opeens vaker uitvallen, korter en brozer zijn. Als je onlangs corona hebt gehad, zou dat zomaar een link met elkaar kunnen hebben.
Wimperverlies
It’s not just us: blijkbaar kampen meerdere mensen momenteel met het gevoel dat hun wimpers minder vol en korter zijn. “Sinds de pandemie is het verlies van wimpers het grootste probleem van mijn patiënten. De tweede is maskne“, vertelt dr. Doris Day, klinisch universitair hoofddocent dermatologie, aan Marie Claire USA.
Niet alleen dr. Day kaart dit aan, ook ons koopgedrag lijkt het verlies aan wimper(volume) weg te geven. In 2020, toen de pandemie nog maar net z’n kop opstak, zochten we veel meer naar goede reinigingsproducten voor ons gezicht, zo blijkt uit een onderzoek van 1010 data. Niet zo gek, want toen begonnen we allemaal mondkapjes te dragen. Momenteel zoeken mensen daarentegen steeds meer naar goede mascara’s. In november 2021, toen al aardig wat mensen corona hadden gehad, piekte de verkoop van lash serums bovendien. Dit product verkocht 402 procent beter sinds de start van de pandemie! En in 2020 en 2021 steeg de online verkoop van valse wimpers met 173 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Voor mascara gold in die jaren dat de verkoop ervan steeg met 83 procent. Het lijkt daarmee erg aannemelijk dat corona een effect op onze wimpers heeft gehad.
Stress en corona
Het is heel normaal dat je af en toe een wimper verliest. Een lash cyclus duurt tussen de vier tot elf maanden en daarna valt de wimper uit en begint de cyclus opnieuw. Verlies je echter elke dag een tot vijf wimpers? Dan noemt Dr. Day dit ‘stressuitval’. Dit kan komen door telogeen effluvium, de officiële benaming van diffuse haaruitval, wat wordt veroorzaakt door stress. Niet alleen kun je hierdoor de haren op je hoofdhuid verliezen, maar dus ook je wimpers. Dr. Day legt uit dat telogeen effluvium een maand tot drie maanden kan optreden nadat je erge stress hebt ervaren. Dit kan zijn wanneer je bent bevallen, hoge koorts hebt gehad of een operatie hebt ondergaan.
Daarnaast kun je haarverlies ervaren wanneer je alopecia hebt. Dit ontstaat wanneer je immuunsysteem je eigen haarzakjes aanvalt. Het kan gebeuren op je hoofd, maar het kan ook om de haarzakjes van je wimpers gaan. “De onderliggende trigger van alopecia is niet bekend”, vertelt dr. Day. “Maar het zou een virus kunnen zijn, waardoor corona ook een mogelijke trigger zou kunnen zijn. In dat geval is het niet het virus dat de reactie veroorzaakt, maar eerder een verwarring van het immuunsysteem waarin het haarzakje reageert alsof het het virus aanvalt.”
Wat te doen?
Alopecia is iets wat zonder een behandeling over kan gaan, maar het ding is dat het lang kan duren. Ervaar jij momenteel haarverlies op je hoofd of vallen je wimpers uit? Dan is het altijd een goed idee om een dermatoloog te raadplegen. Ook zou je bij je huisarts terecht kunnen. Diegene kan dan een bloedonderzoek uitvoeren om te achterhalen wat er aan de hand is. Maar een huisarts is vaak maar beperkt in wat hij of zij kan doen tegen haarverlies, zo stelt dermatoloog Dr. Dendy Engelman. “Het is dus het beste om naar iemand te gaan die gespecialiseerd is in haarverlies en dermatologen zijn de experts op dat gebied.” Er zijn vervolgens verschillende behandelingen die je kunt ondergaan om het haarverlies tegen te gaan.
Bron: Marie Claire | Beeld: iStock