Dit is de workout van het moment: rolschaatsen!

Hey roller girl!

Het is de vrolijkste buitenactiviteit van dit moment: rolschaatsen. Kijk je op socials naar liefhebbers die in Saturday night fever-outfits over de straten glijden, dan lijkt het ook nog eens bedrieglijk makkelijk. Maar is het dat ook? Een bewegwijzering in de sport waar iedereen blij van wordt.

Workout

Wie de serie The crown heeft gekeken, kan zich het beeld ongetwijfeld nog herinneren: een piepjonge prinses Diana – geruite broek, roze truitje – die met een walkman op haar hoofd door de gangen van Buckingham Palace rolschaatste. Het zal voor veel kijkers een moment zijn geweest waarop ze dachten: dit wil ik ook! Het maakte de come-back van de gympen op wieltjes (in de jaren zestig hét favoriete vervoersmiddel van hippies) compleet. En niet zo gek, want de nostalgische vibe, het gevoel van vrijheid, het kleine risico op blessures en de relaxte uitstraling van rolschaatsen zorgen ervoor dat dit bij uitstek een workout is waar je vrolijk van wordt.

Doorzettingsvermogen

Vaak wordt er bij rolschaatsen gedacht: stukje rollen, hoe moeilijk kan het zijn? Maar dat is een vergissing, zegt Kari Anne Bakker, oprichter van Skate Dance in Amsterdam. “Omdat het er makkelijk uitziet, hebben mensen zoiets van: oh, dat doe ik wel even”, vertelt ze. “Maar rollerskaten is moeilijk. Het is een fysiek intensieve sport waarbij je een heleboel controle over je lijf nodig hebt. Het is cardio, kracht, balans en coördinatie in één, dus je hebt doorzettingsvermogen nodig om jezelf dat eigen te maken. Als je een écht goede rolschaatser wilt worden, dan moet je aan je techniek werken en veel oefenen. Daar gaat behoorlijk wat tijd in zitten.”

Oefening baart kunst

Nu niet meteen de handdoek in de ring gooien, want ook het oefenen brengt volgens Kari Anne ‘veel joy’. “Ik ben begonnen met rolschaatsen toen ik twintig jaar geleden naar Amsterdam was verhuisd. Dat was in de tijd dat het fenomeen Friday Night Skate dat je nu in heel veel steden hebt, net was opgestart. Ik ontdekte dat de rolschaatswereld een heel fijne, vriendelijke community is waarin er plek is voor iedereen en ik raakte al snel hooked. Vanaf dat moment wilde ik maar één ding: dansen op mijn rolschaatsen. Tijdens club nights ben ik rollerskatesessies gaan organiseren en daar is na een paar jaar mijn bedrijf Skate Dance uit voortgekomen. Bij Skate Dance kun je, net als op veel andere plekken in Nederland, rolschaatslessen volgen waarbij je de eerste beginselen worden bijgebracht. “Op die manier krijg je een sterke technische basis mee, zodat je daarna op welke plek dan ook kunt rolschaatsen”, vertelt Kari Anne. “Maar je kunt de basis ook zelf leren door het gewoon vaak te doen, liefst in de buurt van andere geoefende skaters. Op socials en YouTube zie je veel trucjes, maar niet hoelang mensen daarop hebben geoefend. Het belangrijkste is om je eigen leerpad te volgen en de tijd te nemen om het skaten onder de knie te krijgen, zodat je blessurevrij blijft en het de rest van je leven kunt doen.”

Plezier en vooruitgang

Focussen op je eigen plezier en vooruitgang, dat is het uitgangspunt van rolschaatsen. Maar het startpunt van deze missie is de aanschaf van het juiste materiaal. Als je op internet al eens een zoekrondje hebt gedaan naar rolschaatsen, dan is het je ongetwijfeld opgevallen dat je ze in alle soorten, kleuren, maten en prijzen kunt krijgen. “Over het algemeen kun je stellen dat heel goedkope rolschaatsen niet prettig sturen en weinig support geven, waardoor je er minder goed op kunt bewegen”, zegt Kari Anne. “Dat betekent niet dat je meteen voor de allerduurste exemplaren moet gaan, want er zijn prima lifestyle skates waar je op kunt beginnen.”

De juiste rollerskate

Wil je uitproberen of rolschaatsen überhaupt iets voor je is, dan zijn tweedehands RSI’s of Rookie rolschaatsen een goede keuze. Een heleboel mensen die in coronatijd zijn gaan rolschaatsen, hebben er inmiddels alweer de brui aan gegeven. Omdat ze een smak hebben gemaakt of toch liever de sportschool induiken. Op Marktplaats kun je daardoor prima exemplaren scoren die nauwelijks gebruikt zijn. De merken RSI of Rookie zijn daarbij te prefereren boven goedkopere plastic exemplaren van bijvoorbeeld een merk als Impala, omdat hun rolschaatsen zijn uitgevoerd met een leren schoen, een degelijk ijzeren onderstel en goede wieltjes. “Als je wilt investeren in een duurzaam paar, dan kun je het beste langs een paar shops gaan”, zegt Kari Anne. Bij bijvoorbeeld Ginger Skates en The Derby Shop in Amsterdam of RSI The Attraction in Rotterdam kun je samen met de verkoper uitzoeken welke rolschaatsen het beste bij jou – en je voeten – passen. Belangrijk is dat ze niet te krap zitten: kies bij voorkeur voor een maat groter dan je gewone schoenmaat, zodat je tenen de neus niet raken. Kari Anne: “Onder meer de merken Riedell en Roll-Line staan bekend om hun kwaliteit, maar ik kan ook rolschaatsen aanraden die door skaters zelf zijn ontwikkeld, zoals Von Merlin Wheels.”

Doe je eigen ding

Begin je net met rolschaatsen, dan is balans het toverwoord. “Je bent eigenlijk net Bambi op het ijs, dus je moet zorgen dat je je balans vindt”, zegt personal coach en rolschaatsinstructeur Saskia Jungen, eigenaar van FitMetSas. “In het begin zal dat best lastig zijn, dus dan kan het helpen om eerst wat stabiliteits- en balansoefeningen te doen op je gewone schoenen. Je zult merken dat je dan snel steviger op je voeten gaat staan, wat helpt om bij het rolschaatsen overeind te blijven. Zak door je knieën, leun goed voorover en probeer op die manier slagen te maken. Wees daarbij vooral niet bang om te vallen, dat hoort erbij als je zekerder wilt worden op je rolschaatsen.”

De eerste paar keer zul je na afloop goed aan je lichaam merken dat je iets hebt gedaan wat je normaal gesproken nooit doet. “Rolschaatsen is een cardiovasculaire activiteit, dus je bent de hele tijd intensief bezig”, aldus Saskia. “Je hartslag verhoogt, je gaat zweten, je zet allerlei spieren aan het werk: in de bovenkant van je rug, je quads (de voorkant van je dijen), buikspieren, bilspieren, hamstrings en dijen. Het is een goede workout voor vrijwel je hele lichaam. Na afloop heb je waarschijnlijk niet alleen spierpijn in je benen en je billen, maar door al het vallen ook in je armen en je borst. Als je vaker en intensiever gaat skaten, zal die spierpijn minder worden en gaan de bewegingen meer vanzelf.”

Diverse community

Staar je als beginnend rolschaatser niet blind op social media, want dan zakt de moed je waarschijnlijk snel in de schoenen. Doe lekker je eigen ding en verzamel mensen om je heen die je positief stimuleren en die je supporten om te groeien. “Mensen denken soms dat je er op een indoor rolschaatsbaan moet uitzien alsof het nog de jaren tachtig zijn”, zegt Saskia. “Maar je hoeft echt geen beenwarmers of glitterlegging uit de kast te trekken om als rollerskater mee te doen. De community van rolschaatsers is juist heel divers, iedereen is welkom en heeft zijn of haar eigen stijl. Het leuke van rolschaatsen is juist dat je het helemaal kunt invullen zoals jij dat wilt, dus doe vooral wat bij jou past.”

Tekst: Fleur Baxmeier | Beeld: iStock

Laatste nieuws