Volgens een nieuwe studie ben je creatiever tijdens je eisprong

Je kunt dan dus goed aan de slag met nieuwe dingen.

Als je ovuleert, ben je het meest vruchtbaar. Of je je menstruatie nu bijhoudt in een app of alles op gevoel doet, het is je vast weleens opgevallen dat je je tijdens die periode op je best voelt. Uit onderzoek blijkt nu ook nog eens dat je dan een stuk creatiever bent.

Creatiever

Tijdens je ovulatie ga je door een aantal fysieke en mentale veranderingen heen. Je stemming, energie, eetlust en prestaties veranderen nu eenmaal met je schommelende hormonen mee. Maar naast deze veranderingen, blijkt nu ook dat je tijdens je ovulatie het meest creatief bent. En dit is heel interessant om te weten, zeggen professor Aleksandra Szymkow en Katarzyna Galasinska, de auteurs van de studie.

In het onderzoek voltooiden 72 vrouwen taken, zoals een test waarbij ze in vijf minuten zoveel verschillende ongebruikelijke en creatieve toepassingen voor alledaagse voorwerpen moesten noemen. Ook moesten ze woorden met elkaar verbinden. Getrainde, onafhankelijke beoordelaars beoordeelden de deelnemers op de drie elementen van creativiteit: flexibiliteit, vloeiendheid en originaliteit. De laatste hiervan wordt beschouwd als de belangrijkste aanjager van creativiteit en bleek ook het hoogst te zijn bij de deelnemers tijdens de eisprong.

‘Mentaal ornament’

Volgens Szymkowiak en Galasinska suggereert de studie dat creativiteit een ‘mentaal ornament’ kan zijn bij vrouwen – een seksueel geselecteerde eigenschap die wordt versterkt tijdens de vruchtbaarheidspiek, net als feromonen en het verlangen om sociaal te zijn.

Het onderzoek is ook interessant in de context van de moderne wereld waar paren geen prioriteit zijn, vertelt Galasinska in gesprek met PsyPost. “Misschien kan het volgen van de ovulatiecyclus vrouwen helpen hun mentaliteit te begrijpen en ermee te resoneren.” Wil je dit zelf testen? Boek dan twee weken voor je menstruatie een creatieve cursus of ga aan de slag met verf of kralen. Het zal je verbazen wat je allemaal kunt!

Bron: Stylist, Psypost,  Marie Claire | Beeld: iStock