Zo pak je je gezonde gewoontes na de feestdagen weer op

Zo pak je de draad weer op.

Woman is preparing a healthy detox drink in a blender - a  green smoothie with fresh fruits, green spinach and avocado

Je ontkomt er niet aan: tijdens de feestdagen wordt er flink wat gegeten. Van iedere dag een kerstdiner naar alle nieuwjaarsborrels met champagne en oliebollen. Heerlijk, maar daarna heb je waarschijnlijk ook weer zin om gezonder te eten. Zo pak je de draad weer op.

1. Stay hydrated

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: stay hydrated. En dan hebben we het niet over wijntjes en espresso martini's. Nee, in het nieuwe jaar wordt die fles water je beste vriend. Fijn voor je huid, spijsvertering en nog véél meer andere zaken. Daarnaast kom je door veel water te drinken ook sneller van het opgeblazen gevoel af – en laten we ons nu na de feestdagen behoorlijk opgeblazen voelen.

2. Vroeg naar bed

Tijdens de feestdagen liggen we vaak net iets later in bed dan normaal. Je energie is flink gedaald, dus de motivatie om gezond te eten en te bewegen zal hierom ook ver te zoeken zijn. Kruip in het nieuwe jaar vroeg onder de lakens, zodat je het minder moeilijk vindt om de draad weer op te pakken. Daarnaast houd je door vroeg te slapen de cortisol-hormonen in balans. Deze hormonen zorgen er namelijk voor dat je minder cravings krijgt naar ongezonde snacks.

3. Sla groente en fruit in

Waarschijnlijk ligt de kast nog vol met overblijfselen van de feestdagen, dus het is verleidelijk om dit allemaal op te eten. Toch is het verstandiger om je koelkast te vullen met groente en fruit. Je lichaam kan immers wel wat vitamines gebruiken. Zit je met héél veel ongezonde kliekjes? Nodig je broer, zus, oom, vriendin of buurman uit en geef je kliekjes weg. Zij blij, en jij kan weer verder op de gezonde tour.

4. Ga eropuit

Merk je dat je continu trek hebt in ongezonde snacks? Ga dan de deur eens wat vaker uit. Trek je wandelschoenen uit de kast en ga een flink stuk wandelen. Beweging, frisse lucht én een gezond gevoel zijn gegarandeerd.

5. Skip alcohol

Het is moeilijk om tijdens de feestdagen een alcoholisch drankje af te wijzen, dat begrijpen we, en dat hoeft ook helemaal niet. Toch is slim om na de feestdagen het gebruik van alcohol weer te verminderen. Al deze alcoholische drankjes doen niet veel goeds voor je lijf. Ze zorgen ervoor dat je veel vocht vasthoudt, je meer trek krijgt in ongezond voedsel en kunnen een vermoeid gevoel veroorzaken. Hallo, Dry January.

Bron: Tips en Weetjes, Women’s Health | Beeld: iStock