8 Tips om ervoor te zorgen dat je tanden niet verkleuren

Dit moet je doen, of juist laten.

Beginnen jouw tanden te verkleuren? Dat is niet ongewoon, maar je kunt het proces wel vertragen door bepaalde dingen te doen of juist te laten.

1. Poets twee keer per dag

Tover de tandenborstel regelmatig tevoorschijn. Leg de tandenborstel bovendien niet al terug na een halve minuut poetsen. Poets je tanden minstens twee minuten en maak cirkelvormige bewegingen met de borstel. Zo verwijder je de tandplak het beste. Poets je de plak niet goed weg? Dan kan het hard worden, waardoor tandsteen kan ontstaan.

2. Schaf een elektrische tandenborstel aan

Nu we het toch over poetsen hebben: met een elektrische tandenborstel verwijder je vaak meer tandplak dan met een gewone borstel. Het is belangrijk om tandplak goed te verwijderen, omdat tandplak tandsteen produceert. Tandsteen is dan weer een van de grootste oorzaken van verkleurde tanden.

3. Vervang je tandenborstel elke drie maanden

Als je minstens twee keer per dag je tanden poetst, moet je regelmatig je opzetborstel of tandenborstel vervangen. Als je borstelharen versleten zijn, moet je de borstel meteen vervangen.

4. Eet ‘wit’ voedsel

Voedingsmiddelen waar veel kleurstoffen in zitten, doen niet veel goeds voor je tanden. Eet daarom wit voedsel om verkleuring te voorkomen. Denk bij witte voedingswaren aan kip, rijst en vis.

5. Beperk je thee- en koffieconsumptie

Koffie, thee en rode wijn hebben een paar dingen gemeen. Het zijn alle drie vloeistoffen en de drankjes bevatten alle drie tannine. Deze chemische verbindingen in de drankjes tasten het tandglazuur aan, waardoor je tanden gelig kunnen kleuren. Probeer je koffie-, thee- en rode wijnconsumptie daarom te beperken.

6. Neem een kauwgompje

Als je kauwt, maak je speeksel aan en speeksel neutraliseert nou net de zuren in je mond. Bovendien verwijder je door de kauwbewegingen ook nog eens de viezigheid van je tanden. Kauw voor blije tanden overigens wel op een suikervrij kauwgompje.

7. Eet rauwe groente

Rauwe groenten eten als snack is niet alleen hartstikke gezond, maar ook goed voor de kleur van je tanden. Als je knapperige groenten verorbert, hebben deze producten een schurend effect op je tanden. Zo vul je dus je maag en je reinigt je tanden. Win-win!

8. Zoenen

Een toch wel leuke tip: zoenen. Met zoenen verwissel je speeksel uit met je partner en dat is hartstikke goed voor je gebit. Ook dit speeksel neutraliseert de zuren in je mond. Leuke bijkomstigheid: het is ook nog eens goed voor je immuunsysteem, mits je zoenpartner op dat moment natuurlijk geen verkoudheidje onder de leden heeft.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock