Aahhw: 9 tekenen dat je hond écht van je houdt

Ben jij echt de grootste liefde van je viervoeter?

Een dikke lik over je wang of samen slapen: jij gaat er vanuit dat je hond wel van je houdt. Maar is dat ook echt zo? Hier kun je allemaal op letten.

1. Je hond snuffelt aan je

Honden verkennen hun omgeving door middel van geur (ze begroeten elkaar immers door aan elkaars achtereind te snuffelen). Als je hond je besnuffelt, is dat een sterke indicatie dat hij/zij blij is je te zien. Doordat jouw geur uniek is, heeft je hond niet alleen door dat jij het bent door je te besnuffelen, maar hij of zij wordt hier ook nog eens heel blij van. Uit een onderzoek van Emory University blijkt namelijk dat de nucleus caudatus, het deel van de hersenen dat verbonden is met beloningen en plezier, bij honden oplicht als zij de geur ruiken van een mens die zij goed kennen. En dat ben jij dus!

2. Je hond begroet je bij de deur

Staat jouw lieve viervoeter je al op te wachten als jij de deur binnenwandelt? Misschien denk je dat dit onderdeel is van een alledaags ritueel, maar eigenlijk betekent het veel meer dan dat. Het is namelijk een sterk teken dat jouw hond zich met je verbonden voelt en dat hij of zij blij is om je te zien. En natuurlijk hoopt-ie ergens op een brokje of een stevige wandeling, maar dat terzijde.

3. Je hond slaapt naast je

Slaap is voor honden een kwetsbare situatie. Als ze in het wild gaan slapen, liggen ze dan ook in een ‘defensieve positie’ om zich te beschermen tegen potentiële roofdieren. Honden liggen dan met hun neus naar buiten (om iets ongewoons te ruiken) en hun rug naar binnen. Zo vormen ze een kleine cirkel van veiligheid. Het is dan ook een big deal als je hond naast of dichtbij je slaapt. Kruipt hij of zij bijvoorbeeld tegen je aan op de bank terwijl je televisie kijkt of gaat-ie bij je benen liggen? Dan betekent dit dat je lieve beestje je vertrouwt.

4. Je hond geeft je cadeaus

Waar katten hun baasjes graag verrassen met bijzondere cadeaus zoals een dode vogel, pakken honden het over het algemeen wat anders aan (al kunnen jachthonden héél trots zijn op een gevangen muis). Brengt jouw hond jou een speeltje of een stok? Dan is dit een goed teken! Het betekent namelijk dat je viervoeter aandacht heeft voor jou en dat hij of zij met je wil spelen.

5. Je hond volgt je overal naartoe

“Als je hond je overal volgt, is dit een teken dat hij of zij je vertrouwt en van je houdt en dat je hem of haar een veilig gevoel geeft”, aldus het Britse The Kennel Club. Honden zijn sociale dieren en vinden het erg fijn om in de buurt van anderen te zijn. Dus volgt je trouwe viervoeter je van de ene kamer naar de ander of zelfs tot op het toilet? Dan is dit een heel goed teken.

6. Je hond negeert je af en toe

Aan de andere kant hebben honden die hun baasjes vertrouwen niet de behoefte om altijd alert te zijn. Als je hond steeds erg gespannen lijkt of afstand houdt terwijl hij of zij jouw bewegingen nauwlettend in de gaten houdt, kan dit betekenen dat je viervoeter zich niet op zijn gemak voelt bij jou. Doet je hond echter zijn eigen ding als jij bijvoorbeeld televisie kijkt of aan het werk bent? Dan vertrouwt hij of zij jou volledig.

7. Je hond maakt oogcontact met je

Als honden zich veilig bij mensen voelen, zijn ze niet bang om langdurig oogcontact te maken. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat vooral puppy’s en speelse honden het meest geneigd zijn om sterk oogcontact te maken, zegt de American Kennel Club dat alle soorten honden hier een handje van hebben. Dit doen honden om erachter te komen wat er met ons aan de hand is. Ze proberen als het ware onze gedachten te lezen. Uit andere onderzoeken blijkt dat honden (vooral teefjes) menselijke emoties oppikken en weerspiegelen. Deze band tussen mens en hond wordt na verloop van tijd alleen maar sterker. Het is zelfs bewezen dat hondenhersenen oxytocine (het hormoon dat wordt gelinkt aan empathie, vertrouwen en liefde) afgeven als ze oogcontact maken met hun favoriete mensen.

8. Je hond wordt blij als hij/zij jouw naam hoort

Honden weten over het algemeen dat ze moeten komen als ze hun naam horen, maar hoe ze op de naam van hun baasje reageren is nog veelzeggender. Als je ziet dat de oren van je hond opfleuren (of hun hele hoofd draait, als je geluk hebt) wanneer iemand jouw naam zegt, betekent dit dat hij of zij enorm veel van je houdt. Of je nu fysiek aanwezig bent of als iemand het over jou heeft, je hond is een en al oor.

9. Je hond houdt je in de gaten

Rent je hond regelmatig vijftig meter verder tijdens een boswandeling, maar houdt hij je toch in de gaten? Dan is dat een heel goed teken. Dit wijst er namelijk op dat je hond zich over je ontfermt en dat hij of zij van je houdt.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws