4 Onverwachte dingen die hoofdpijn kunnen veroorzaken

Wist jij dit?

Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben: stress, vermoeidheid of griep. Maar er zijn nog veel meer dingen, waar je waarschijnlijk niet eerder aan hebt gedacht, die voor een zwaar hoofd kunnen zorgen.

1. Seks

“Nee, schat nu niet. Ik heb hoofdpijn.” Het is een veelgehoord excuus, soms weleens gebruikt door vrouwen die niet zoveel zin hebben. Maar wist je dat seks ook daadwerkelijk hoofdpijn kan veroorzaken? Vooral als je gevoelig bent voor migraine, kan seks een trigger zijn. Hoofdpijn ontstaat vaak tijdens het voorspel of tijdens het orgasme. De pijn wordt veroorzaakt door een veranderende bloeddoorstroming in de hersenen. Hoofdpijn tijdens de opwindfase is een gevolg van spierkrampen, bijvoorbeeld omdat je je in een ongemakkelijke positie bevindt of niet voldoende ontspannen bent. Hoewel seks een trigger kan zijn voor hoofdpijn, kan het ook een redmiddel zijn. Soms nemen de pijnklachten juist af tijdens het vrijen.

2. Overmatig gebruik van cafeïne of pijnstillers

Bij patiënten die last hebben van chronische hoofdpijn, wordt de pijn vaak veroorzaakt door overmatig gebruik van cafeïne of pijnstillers. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit Leiden. Patiënten met chronische hoofdpijn hebben meer dan veertien dagen per maand last van terugkerende hoofdpijn. De klachten bestrijden ze vaak met paracetamol, ibuprofen of cafeïne. Zonder het te weten, raken ze verslaafd aan deze middelen. Stoppen ze ermee, dan krijgen ze last van afkickverschijnselen (zoals hoofdpijn). Zo belanden ze in een vicieuze cirkel. Chronische hoofdpijnpatiënten wordt aangeraden om minimaal drie maanden met pijnstillers en cafeïne te stoppen.

3. Vliegreizen en ozon

Heb je vaak tijdens of na het vliegen last van hoofdpijn? Dan komt dat door de hoge mate van ozon in het vliegtuig. Ozon komt van nature voor in de lucht, maar in het vliegtuig is het niveau extreem hoog. Bij hoge concentraties heeft ozon een giftige werking op ons lichaam en het eerste effect hiervan is hoofdpijn. Daarnaast heeft ozon een negatief effect op de lichaamsoliën in onze huid en ons haar.

4. Weersveranderingen

Ook veranderingen in het weer kunnen hoofdpijn en zelfs ernstige migraineaanvallen teweeg brengen. Volgens wetenschapper van de Harvard Universiteit neemt de kans op hoofdpijn met 7,5 procent toe wanneer de temperatuur met 3,2 graden stijgt. De luchtdruk en het seizoen hebben hierop geen invloed.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws