Waarom je je bed ’s ochtends juist niét moet opmaken

Wie had dit gedacht?

Maak jij iedere ochtend netjes je bed op? Dat kun je misschien beter niet meer doen. Het zou namelijk veel beter zijn om je bed onopgemaakt achter te laten en dit is waarom.

Opgemaakt of niet?

Trek jij de lakens elke ochtend weer recht en strak, of laat je de boel de boel? Blijkbaar kun je beter voor de laatste optie gaan. Een onopgemaakt bed lijkt misschien rommelig, maar het zou veel beter zijn voor je gezondheid. En dat heeft alles te maken met hele kleine beestjes.

Beestjes

We slapen allemaal in een bed vol huisstofmijten, zo blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Experimental & Applied Acarology. Om je een idee te geven: we hebben het hier over zo’n 1,5 miljoen (!) van die miniscule beestjes in je bed. Iew… geen prettig idee!

Zonlicht

En wat blijkt uit het onderzoek? Huisstofmijten nestelen zich het liefst op warmen, donkere en vochtige plekken. Je kunt je dus voorstellen dat een opgemaakt bed een heerlijk plekje is voor deze beestjes – vooral wanneer de gordijnen open zijn en er wat zonlicht op de lakens valt. Het mag er dan mooi en netjes uitzien, je bed onopgemaakt achterlaten heeft ook zo zijn (gezondheids)voordelen. Daarnaast is het natuurlijk goed om je beddengoed eens per week op hoge temperatuur te wassen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws