Kant-en-klaar maaltijden: zijn ze nou gezond of ongezond?

Hier moet je op letten.

Kijken we naar hoe gezond we met z’n allen leven in Nederland, dan zijn we het over één ding eens: de meerderheid van de Nederlanders wil de focus op een gezonde lifestyle, blijkt uit onderzoek van Zorginstituut Nederland. Daarmee leef je langer en gelukkiger.

Tegelijkertijd willen we óók gemak; helemaal wanneer het om koken en eten gaat. Wat dat betreft zijn kant-en-klaar maaltijden ideaal. Maar: hoe gezond zijn dergelijke maaltijden nou eigenlijk? De maaltijden van Uitgekookt zijn in ieder geval wel lekker healthy. We praten je bij over kant-en-klaar maaltijden.

Wat is een gezonde maaltijd precies?

Kant-en-klaar maaltijden zoals je die in de supermarkt vindt, zijn lang niet altijd even gezond. Kijken we bijvoorbeeld naar de Schijf van Vijf, dan zien we dat een gezonde maaltijd bestaat uit veel groente, volkoren producten zoals zilvervliesrijst of volkoren pasta of aardappels, mager vlees, vis, ei, peulvruchten of noten, vloeibare oliën en vetten en geen of weinig zout en andere toevoegingen. De meeste kant-en-klaar-maaltijden voldoen hier niet aan. Kijk maar eens op de achterkant van zo’n bakje in de supermarkt. Daar vind je informatie over wat er zoal in zit.

Op de sticker zie je vaak staan dat er weinig groente in zit en dat zo’n maaltijd veel zout bevat. Wat daarbij vaak onhandig is, is dat de portiegrootte niet aansluit op je eetgewoonte. Zo is het vaak te weinig waardoor je weer sneller gaat snacken of eet je juist te veel. Daarom is het gezonder om zelf te koken omdat je dan precies weet wat je in de maaltijd stopt én omdat je zo weet hoeveel eten je nodig hebt om verzadigd te zijn. Wat je óók kunt doen, is kiezen voor een andere aanbieder van kant-en-klare maaltijden. Een kant en klaar maaltijd hoeft namelijk niet altijd ongezond te zijn!

Handige criteria voor aanbieders van maaltijden

Het Voedingscentrum heeft een aantal criteria opgesteld voor aanbieders van kant-en-klaar maaltijden. Die criteria hebben betrekking tot de inhoud van zo’n box, zodat je in ieder geval weet dat je naast gemak ook geniet van een lekkere en gezonde maaltijd. Dat is wel zo handig. Die criteria zijn:

  • De maaltijd mag in totaal 400 tot 700 kcal bevatten
  • Er moet minstens 150 gram groente in de maaltijd zitten; des te meer, des te beter
  • De maaltijd bestaat uit mager vlees, ei, vis, tofu, noten of peulvruchten. Denk aan kikkererwten en bruine bonen
  • Wat betreft graanproducten moet het volkoren zijn, dus volkoren pasta of couscous
  • Andere producten die in de Schijf van Vijf zitten mogen ook worden toegevoegd, evenals maximaal 2 gram zout en 2 kleine porties van producten die niet in de schijf staan.

Kies je bijvoorbeeld voor een maaltijdbox van Uitgekookt, dan weet je zeker dat ze aan bovenstaande eigenschappen voldoen. Iedere maaltijd van deze aanbieder beschikt namelijk over 150 tot 200 gram groente en een goede balans van de benodigde voedingsstoffen. Alles is met verse ingrediënten bereid zonder de toevoeging van onnodige ingrediënten. De menu’s van Uitgekookt zijn samengesteld door chefkoks en diëtisten, waardoor het eten van kant-en-klaar maaltijden ineens een stuk gezonder is geworden. Ook kun je zelf maaltijden kiezen die binnen je dieet passen. Healthy én lekker dus!

Hoe kies je zelf een gezonde kant-en-klaar maaltijd?

Of je nu een maaltijdbox bestelt bij een aanbieder of wanneer je toch even in de supermarkt gaat kijken; om een gezonde kant-en-klaar maaltijd uit te kiezen, moet je zelf ook nog op een paar dingen letten. Kies bijvoorbeeld altijd voor een maaltijd waar lekker veel groente in zit. Daar wordt je lijf hartstikke blij van! Meestal vind je het totaal aantal groente wel op de verpakking. Ga daarbij voor een maaltijd met volkoren pasta of zilvervliesrijst in plaats van witte pasta of witte rijst.

Heb je zin in een lekkere pizza? Dat kan heus een keer. Je kunt kiezen voor een kant-en-klaar bodem die je zelf belegt met groente of ga voor een kant-en-klare pizza die al bestaat uit veel groente en liever niet uit veel kaas en veel vlees. Probeer maaltijden met veel saus te vermijden en let ook op de hoeveelheid zout in een maaltijd. Wat je overigens ook nog altijd kunt doen voor de extra vitamientjes bij je kant-en-klaar maaltijd is een salade of rauwkost kopen of bestellen. Zolang je goed blijft variëren en op de tips in dit artikel let, is een kant-en-klaar maaltijd eten dus helemaal zo ongezond nog niet.

Dit artikel is een samenwerking.

Beeld: iStock

Laatste nieuws