Oops: 7 Fouten die mensen met lenzen vaak maken

Je kunt het maar beter weten...

Als je net lenzen hebt, doe je alles netjes volgens het boekje. Maar als je ze al langer hebt, kan het zijn dat je steeds lakser wordt. Je handen niet meer wassen, een keertje omspoelen met kraanwater… Kan vast geen kwaad! Maar niets is minder waar. Zorg ervoor dat je onderstaande zeven fouten absoluut niet (meer) maakt.  

1. Te lang

Doe je lenzen op tijd weer uit, want als je ze te lang draagt op een dag krijg je droge en geïrriteerde ogen. Op lange termijn kan dit schade aanrichten aan je ogen en zul je wellicht helemaal geen lenzen meer kunnen verdragen. Haal ze er dus ‘s avonds op tijd uit en geef je ogen rust door je bril op te zetten. Wees voorzichtig met je ogen, want vaak kun je de schade niet meer terugdraaien.

2. Vieze handen

Dit klinkt voor de hand liggend, maar toch maken veel mensen hun handen niet goed schoon voordan ze lenzen in en uit doen. Was je handen met zeep en droog ze goed af, want dit is minstens zo belangrijk als ze wassen.

3. Opbergen

Wanneer is de laatste keer dat jij je lenzendoosje hebt schoongemaakt of vervangen? Als je nu denkt, ‘eh…’, dan is het tijd om eens een nieuwe aan te schaffen of degene die je hebt goed schoon te maken. Doordat je er altijd vocht in bewaart, groeien er ook bacteriën en schimmels. Niet goed dus!

4. Tijd

Houd je aan het tijdsbestek waarin je je lenzen mag gebruiken. Gebruik je weeklenzen? Gooi ze dan ook echt na zeven dagen weg. Houd ook de dagen bij van je maandlenzen, zet bijvoorbeeld een timer na 30 dagen wanneer het tijd is om schone te pakken.

5. Wassen

Spoel jij je lenzen af met kraanwater als je geen lenzenvloeistof bij de hand hebt? Niet meer doen! De bacteriën en het kalk in kraanwater kunnen je lenzen beschadigen en juist vies maken. Dit is slecht voor de lens zelf, maar ook voor je oog.

6. Slapen

Je ogen hebben zuurstof nodig, dus als jij met je lenzen slaapt drogen ze uit en heb je een grotere kans op irritaties en zelfs een infectie. Zelfs een kort dutje kan voor flinke irritatie zorgen. Doe dus altijd je lenzen uit voordat je gaat slapen, óók als je pas laat gaat slapen en het liefst meteen in bed ploft.

7. Water

Het is zo verleidelijk: even snel een duik nemen met je lenzen nog in (je hebt toch je ogen dicht?) of kort douchen en dan weer door terwijl je je lenzen inhoudt. Doe dit niet! Door het water kunnen er bacteriën en schimmels groeien die zorgen voor een oogontsteking of erger nog, oogschade. Er zijn meerdere mensen (gedeeltelijk) blind geworden door het dragen van vieze lenzen, dus doe dit niet. Ook kan gewoon kraanwater schade toebrengen aan je lenzen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Esther Ann on Unsplash

Laatste nieuws