Vers, ingevroren of uit blik: wanneer is fruit het gezondst?

Hoe verser, hoe beter – denken we vaak. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Ingevroren en ingeblikt fruit gaat langer mee en is meestal goedkoper. Veel mensen mijden ze echter in de supermarkt omdat ze geloven dat vers altijd gezonder is. Maar is dat echt waar? Niet helemaal, zeggen voedingsdeskundigen. Ingevroren en ingeblikt fruit kan zelfs net zo voedzaam zijn. Dit is waarom.

De voordelen van diepvriesfruit

Fruit begint voedingsstoffen te verliezen zodra ze worden geplukt. Zo kan het vitamine C-gehalte – dat juist erg van belang is voor bijvoorbeeld het behoud van een gezonde huid en botten – in slechts een paar dagen tijd tot de helft dalen. Maar het kan nog langer duren voordat ze worden geconsumeerd, vanwege de tijd tussen het plukken van fruit en het in een winkel verkopen en uiteindelijk opeten. Door fruit in te vriezen, kunnen voedingsstoffen behouden blijven.

Wanneer dit gebeurt wordt fruit eerst geblancheerd, waardoor de enzymen worden geïnactiveerd. Op deze manier wordt het verlies van voedingsstoffen voorkomen. Daarna wordt de temperatuur van het fruit verlaagd tot ongeveer -20 graden, waardoor het water in het voedsel bevriest. Dit vertraagt ​​de chemische reacties die in voedsel optreden, waardoor wordt voorkomen dat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C en sommige antioxidanten verloren gaan. ''In veel gevallen behoudt het fruit 'belangrijkere voedingsstoffen' dan het zou bevatten als het net voor de piekrijpheid was geplukt en in een supermarkt zou worden verkocht'', legt voedingsexpert Gunter Kuhnle uit in een artikel in The Conversation.

De voordelen van fruit in blik

Het inblikken van voedsel omvat een iets harder proces. De meeste soorten fruit moeten in water worden gekookt voordat ze in een blik gaan, waardoor het vitaminegehalte aanzienlijk kan dalen. Maar wees gerust: het proces doodt niet alle voedingsstoffen. Zo wordt vitamine A - dat bijvoorbeeld bijdraagt aan een gezonde huid, ogen en immuunsysteem - in hogere niveaus bewaard dan bij het invriezen. Pas wel op voor toegevoegde suikers in ingeblikt fruit, omdat het vaak in siroop zit in plaats van water.  Het is belangrijk om te weten waar het in ingeblikt is. Als het in vruchtensap zit, zal het een kleine hoeveelheid suiker bevatten, maar als het is ingeblikt in siroop, bevat het echt aanzienlijk meer. Even het etiketje checken, dus!

Bron: Dailymail | Beeld: Agung Pandit Wiguna via Pexels