De grote Brooks Run Bra test: welke hardloop-beha past bij jou?

De een wil dat hij vooral lekker zit, de ander is op zoek naar extra demping of voorgevormde cups. Maar gelukkig is er voor iedereen een perfecte run bra. Brooks heeft net twee nieuwe modellen uitgebracht, en Marie Claires editor-in-chief Annelies mocht ze vast testen.

De keuze is reuze

Niets vervelender dan tijdens een run last te hebben van je borsten. Omdat je sportbeha na een maand of twaalf toe is aan vervanging, ging ik laatst op zoek naar een nieuwe. Scrollend op mijn computer zag ik het ene na het andere model voorbijkomen, vaak getoond op prachtige meiden met perfecte borsten en een bijpassend sixpack. Nu heb ik zeker niet te klagen over mijn lichaam, maar een tikje jaloers was ik wel. Ik heb trouwens bijna net zo’n hekel aan beha’s kopen als aan het shoppen van nieuwe jeans. Herken je dat? Vaak heb je een model en maat in je hoofd en 9 van de 10 keer kom je thuis met een exemplaar in een maatje dat net te klein is, in de hoop dat je er ooit in zult passen. Ook qua bra’s heb ik menig miskoop gedaan. Een mooi modelletje met net te weinig support, of net een te kleine maat maar wel in de sale… Er is zoveel keuze dat het lastig is om het juiste model te vinden.

Een sportbeha is trouwens niet hetzelfde als een run bra. Voor een fijne run wil je er eentje die goed ondersteunt, maar je niet het gevoel geeft dat je stikt, eentje die ademt en er graag ook nog een beetje leuk uitziet. Ik ben al jaren fan van Brooks, en bij dit merk is het handig dat je aan de hand van specifieke kenmerken de juiste fit kunt kiezen. Ook fijn: je kunt hem 90 dagen testen. Brooks richt zich specifiek op run bra’s in plaats van gewone sportbeha’s. Zo loopt het merk sinds 2004 voorop als het gaat om de laatste innovaties om de perfecte bra’s te ontwikkelen. Voor mij een geruststellend idee dat er specifiek onderzoek is gedaan naar de optimale ondersteuning. Want de impact tijdens een run is nou eenmaal veel groter dan tijdens een work-out in de gym.

Boob talk

Oké, even praktisch. Je kunt bij Brooks kiezen uit twee type bra’s: Holds me in en Moves with me, oftewel de Dare en Drive collectie. De Dare-collectie biedt ondersteuning en comfort zodat je je grenzen kunt verleggen. De Drive-collectie biedt veelzijdige en ademende compressieve ondersteuning om borstbewegingen tijdens het hardlopen te verminderen. Binnen deze categorieën is er keuze uit diverse modellen. De Brooks run bra-collectie bestaat uit zowel pullover-opties als verstelbare bra’s. Beide lijnen bieden support en comfort, maar het is net welk model het beste bij je past. De modellen van Brooks zijn naadloos en hebben een geïntegreerde onderband, die belooft dat je borsten blijven waar ze horen. Alle bra’s zijn gemaakt van sneldrogende, zachte en ademende stof voor maximaal comfort en sommige hebben een subtiele tepel coverage.

Test 1: Dare Strappy 2.0

Kleur: Lagoon
Type: Holds me in
Kenmerken:
• Moderne uitstraling met extra bandjes
• Lasergaatjes voor extra ventilatie
• Verlengde band
• High impact support tot cup B
• Gestroomlijnde pullover

De Dare Strappy 2.0 is speciaal ontworpen voor cup A of B en biedt ondersteuning bij hoge impact. De open rug en extra bandjes geven ‘m een frisse look. De stof voelt aan als een tweede huid. Het model is stylish, dus je kunt ‘m ook dragen zonder shirt. De ondersteuning is net voldoende tijdens het hardlopen. Grote plus: toen ik na de halve marathon tijdens de nacht van Groningen thuis onder de douche ging staan, bleef het prikkende gevoel van een geschuurde huid gelukkig uit. De Dare Strappy heeft de test doorstaan, al is hij voor echt lange afstanden of grotere borsten misschien iets minder geschikt.

Dare Strappy 2.0

Test 2: Dare Scoopback 2.0

Nieuwe kleur: Razzmatazz/Quartz
Type: Holds me in
Kenmerken:
• In lengte verstelbare schouderbandjes
• Geïntegreerde en in lengte verstelbare onderband
• Stay put fit
• Ingebouwde zachte cups voor renklare ondersteuning

Dit model heb ik eerder gehad en door de sublieme pasvorm en optimale high impact support bevalt ’ie normaal heel goed. De verstelbare bandjes zijn heel handig bij hormonale schommelingen waardoor de omvang van je borsten verandert of als je wilt wisselen tussen een lossere of meer tight fit. Deze keer bestelde ik ’m een maatje kleiner omdat ik door al het trainen wat gewicht ben verloren. Het model is bijna naadloos, gemaakt van zweetafvoerende DriLayer® HorsePower-stof. Deze bra geeft maximale support en een fijne fit door de voorgevormde cups die je borsten optillen en omarmen. Ik vind dit model heel prettig om te dragen en makkelijk aan en uit te doen. Ook na een run van 22 km ter voorbereiding op de marathon was ik erg tevreden.

Dare Scoopback 2.0

Test 3: Drive Plunge 2.0

Kleur: Zwart
Type: Moves with me
Kenmerken:
• Strategisch geplaatst mesh zorgt voor luchttoevoer zodat je koel en droog blijft.
• Gemaakt van lichtgewicht compressieve materialen die omsluiten en meebewegen tijdens het hardlopen.
• Uitneembare cups

De vernieuwde Drive Plunge run bra biedt ondersteuning bij hoge impact, heeft een stoere stijl en een sportieve look. Mijn ultieme test was de marathon van Parijs. En ik kan zeggen: ik ben enthousiast. Ik heb alle 42,195 km niet aan mijn borsten gedacht. De stof ademt goed en de support is fantastisch. Dit is denk ik mijn favoriet op dit moment.

Drive Plunge 2.0

Conclusie

Brooks’ slogan ‘We’ve done our job if you forget you’re wearing your gear’ gaat voor mij zeker op. Verwijder na het lezen het wasvoorschrift en maatlabel en gegarandeerd voel je niet meer dat je een run bra draagt. Zodat jij aan niets anders kunt denken dan een happy run. Ik kan niet wachten tot het zomer wordt en ik alleen in mijn bra kan lopen zonder shirtje!

8x Bra Facts

1. Je lichaam blijft veranderen. Voor een goede behamaat is het advies om één keer per jaar je maat te laten meten.
2. Wist je dat je vooral steun krijgt van de behaband? De bandjes over je schouders zijn vooral bedoeld om je beha op zijn plek te houden.
3. Wist je dat een goede sport bra zeker 74% van de impact opvangt? Terwijl een gewone bra misschien maar 38% van de beweging kan dempen.
4. Wist je dat 80% van de vrouwen een verkeerde (maat) sportbeha draagt?
5. Als je meerdere keren per week sport, heb je meerdere bra’s nodig.
6. Wist je dat een sport bra elke 6-12 maanden vervangen moet worden?
7. Wist je dat je met de juiste beha grotere stappen kunt maken? Zo doe je dus minder lang over je afstand.
8. Fabel: ik heb een kleine cupmaat, dus ik hoef geen sport bra te dragen. Ook kleine borsten ondergaan de schokken van je lichaam tijdens het sporten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brooks.

Beeld: Brooks

Laatste nieuws