Feit of fabel: betekent spierpijn spiergroei?

Voor eens en altijd uitgelegd!

Spierpijn is zo'n pijntje dat stiekem best goed voelt. Want zeg nou eerlijk: goed getraind betekent goede resultaten. Toch? Niet helemaal, legt een bewegingswetenschapper uit. Ouch!

No pain no gain

Bewegingswetenschapper Bryan Wolters legt aan Women's Health uit dat dit gegeven niet klopt. ''Spierschade en spiergroei staan los van elkaar'', stelt hij. Waar vroeger werd gedacht dat spierpijn een belangrijk onderdeel was van het groter en sterker maken van spiervezels, weten we inmiddels dat dit niet zo werkt. Spierschade is volgens hem een losstaand fenomeen wat geen groei veroorzaakt. Sterker nog, legt hij uit: ''Spierpijn zit de groei zelfs in de weg doordat het repareren van spierschade kostbare eiwitten verbruikt die anders voor groei hadden kunnen worden ingezet.'' Aha! Je hebt dus helemaal geen spierpijn nodig om progressie te boeken.

Waarom we wél spierpijn ervaren

Volgens Bryan krijgen we te maken met spierpijn wanneer de spier het niet gewend is. Hij verklaart: ''Als jij morgen begint met een nieuw trainingsschema, zul je waarschijnlijk spierpijn hebben. Als je die week erna hetzelfde trainingsschema nog een keer doet, heb je waarschijnlijk al minder spierpijn.'' Dat noemen we ook wel het repeated bout effect. Het betekent kortweg dat de hoeveelheid spierpijn afneemt naarmate je een trainingschema volgt. Dit betekent trouwens niet dat je geen vooruitgang boekt in je trainingen. ''Alleen bij de eerste keer met een nieuw schema zul je spierpijn hebben, maar je blijft wel spiermassa opbouwen'', legt de expert uit.

Sporten met spierpijn

Of je nu wel of niet kunt sporten met spierpijn? Zeker! Verstandig is wel om een andere spiergroep te trainen dan de dag ervoor. Zo kunnen je pijnlijke spieren even tot rust komen. Toch zou je ook niet te lang moeten wachten met weer die spiergroep te trainen, want dan zou deze zich niet echt kunnen ontwikkelen en begin je bij wijze van weer bij nul. Lekker blijven trainen dus, en laat de hoeveelheid spierpijn geen indicatie zijn of jij een goede training achter de rug hebt!

Bron: Women's Health | Beeld: Pexels