Carolien Karthaus-Spoor over haar liefde voor golf: 'De kick die het geeft als iets lukt, is gigantisch'

"Je loopt lekker buiten, het is super mindful en je hebt zo tienduizend stappen gezet"

Het cliché dat golf alleen voor rijke, oude mannen met rode broeken is, klopt allang niet meer. Fanatiek golfer Carolien Karthaus-Spoor (35) vertelt over haar passie voor de sport, en waarom het verslavend is voor iederéén.

Mindful

Je wist het misschien niet, maar Carolien krijgt iedere week golf-les en staat dus regelmatig op de baan. Dat ze deze mooie sport ontdekte, heeft ze allemaal te danken aan haar man Jon. "Hij golft al heel lang en ik dacht een tijdje terug: laat ik ook eens een keertje meedoen. Vanaf het moment dat ik op de baan stond, dacht ik: jeetje, dit

is leuk!" Maar het is meer dan alleen leuk. "Je loopt lekker buiten in de natuur, het is super mindful, want je moet er echt met je gedachten bij zijn, anders sla je geen bal. Je bent aan het sporten; als je negen holes loopt, heb je namelijk al snel zo’n tienduizend stappen gezet. En in tegenstelling tot bij het beuken in de gym, kun je tijdens het golfen goed bijkletsen met elkaar, dus het is ook nog gezellig."

Altijd beter

En toen bleek Carolien er ook nog eens talent voor te hebben. "Ik ben nooit van de balsporten geweest, maar bij deze sport is het voor het eerst dat ik denk: nou, ik heb hier gevoel voor. De kick die het geeft als iets lukt, is gigantisch. Maar er is ook frustratie als iets niet lukt, en dat maakt dat je altijd beter wilt worden", legt ze uit. "Ik geloof absoluut dat iedereen het kan leren, want het heeft heel erg met techniek te maken."

Als kers op de taart speelt de actrice binnenkort een wedstrijd. "Ik ben uitgenodigd om tijdens het KLM Open mee te doen aan Beat the Pro. Dat is een tournament waarbij je tegen een professional mag spelen. Dat is het leuke aan golf: het is de enige sport waarbij een beginner tegen een pro kan spelen. De pro zit aan andere regels vast – die moet bijvoorbeeld meer meters in minder slagen maken – waardoor je ook echt kunt winnen."

Voor iedereen

Volgens Carolien klopt het dan ook absoluut niet dat golf een oude, rijke mannensport is, wat toch nog veel mensen denken. "Dat is onzin. Als je kijkt naar Amerika, Engeland en Azië, dan zie je dat golf daar, net als tennis of hockey, gewoon een sport is voor jongeren. Ik hoop dat we met de Welcome to the Club-campagne van de Nederlandse Golf Federatie ook hier kunnen laten zien dat golfen echt voor iedereen is, en dat het goed kan passen in je wekelijkse sportroutine" zegt ze. Ze raadt dan ook iedereen aan om de vooroordelen opzij te schuiven en het gewoon eens te proberen.

Geef het tijd

Ook golf proberen? Volgens Carolien is het handig om te beginnen met een lessenreeks, zodat je iets van de sport afweet en de regels kent. "Verder wil ik adviseren: geef jezelf de tijd om het te leren. Zie het echt als je sportronde en plan die lessen structureel in. Met golf ben je ook echt in je hoofd bezig, omdat je continu moet inschatten welke club je moet gebruiken of hoe hard je slag moet zijn om een bepaalde afstand te halen. Het feit dat het me mentaal uitdaagt, maakt golfen voor mij extra interessant."

Zou je het ook leuk vinden om kennis te maken met golf? Via probeergolf.nl vind je gratis kennismakingslessen en clinics door heel Nederland.

Het hele interview lees je in de nieuwe Happy in Shape die morgen in de winkel ligt!

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Tom ten Seldam | Styling: Ashley Veraart | Haar & Make-up: Maaike Beijer (Sisley) en Yvonne Nusdorfer | Met dank aan Golfpark Wilnis, Koninklijke Nederlandse Golf Federatie