Cognitief gedragstherapeut geeft 3 tips om een gezond gewicht te behouden

Volgens de expert zit het allemaal in je hoofd.

Asian beautiful woman in sportswear drink water after exercise a

Wat is de meest effectieve manier om langdurig een stabiel gewicht te behouden en het geheim van een consequent gezond leven? Volgens een expert heeft het alles te maken met je mindset. Ze deelt met ons een aantal tips.

Het geheim

Volgens cognitief gedragstherapeut en auteur van het boek The Choice Point, Joanna Grover, is visualisatie het ontbrekende stukje van de puzzel als het gaat om het succesvol beheren van je gewicht. De kracht van functionele beeldvormingstraining (ook wel de wetenschap van het gebruik van visualisatie om gemotiveerd te blijven genoemd) wordt al twintig jaar bestudeerd door de Universiteit van Plymouth, legt ze uit in een aflevering van de mindbodygreen podcast. Hier deelt ze drie tips om dit gegeven in je dagelijks leven toe te passen en zo een gezond gewicht te bereiken én te behouden.

1. Gebruik je zintuigen

Volgens de therapeute kun je gezond eten visualiseren. De eerste stap, zegt ze, is het creëren van een 'eigen beeldervaring' wanneer je op verleiding stuit. Dat betekent: stel je eens voor hoe dat op al je zintuigen inwerkt.

"Ik denk aan de laatste keer dat ik een koekje had en het gewicht ervan in mijn hand voelde. Ik kon het ruiken. Ik kon me voorstellen dat ik er een grote hap van zou nemen en hoe goed dat zou voelen", vertelt ze. Maar van daaruit is de truc om die beelden te verschuiven en om je te concentreren op je doel (of je ‘waarom’, zoals ze vaak zeggen in de gezondheidswereld).

Als je bijvoorbeeld wil afvallen om in dat ene badpak te passen, stel je dan voor hoe het voelt om 'm aan te hebben. Kun je je inbeelden hoe fijn je je op dat moment voelt? Door zo'n beeldervaring te creëren die zich richt op jouw einddoel, onderbreek je die gewone, trance-achtige ervaring die vaak met verleiding gepaard gaat, maar neem je een bewuste keuze.

2. Bewust zijn van signalen

De volgende stap is het bewust zijn van je signalen, zegt Grover. "Je kunt de hele dag door signalen krijgen", legt ze uit. Bijvoorbeeld: "Een signaal kan simpelweg de handgreep van de koelkastdeur zijn. Stel je de aanraking van de koelkastdeur voor. Hoe deze beweegt, hoe je hem opent, wat je ziet."

Wanneer je deze signalen herkent, kun je ze gebruiken als een pauzemoment terwijl je bepaalde beslissingen neemt, in plaats van simpelweg op instinct te handelen – en dus direct de koelkast deur te openen en er iets uit te pakken. "Je hebt zelf de keuze in handen", vertelt ze. "Wat je wil bereiken, is dat deze signalen je oude gewoontes onderbreken."

3. Ademen

Ten slotte vertelt ze: "Ik begin mijn sessies altijd met ademwerk. Ademen onthult veel over ons, dus ik begin altijd met het meten van de adem van mensen." Concreet raadt ze aan om het aantal ademhalingen per minuut te tellen. "Als je 22 ademhalingen of hoger ademt, verkeer je over het algemeen in een angstige toestand en zul je gemakkelijk getriggerd worden."

Idealiter wil je volgens Joanna het aantal terugbrengen naar vier ademhalingen per minuut; het zou volgens haar een enorm verschil maken. Als je met intentie ademt, is de kans namelijk groter dat je meer opzettelijke keuzes maakt, zo stelt ze. "Het helpt ons terug te keren naar ons lichaam."

Emotionele band met je doel

Of je nu een voedzamer dieet wilt volgen, negatieve gedachten wilt verminderen of je trainingsprestaties wilt verbeteren, functionele beeldvormingstraining kan volgens de expert precies zijn wat je nodig hebt om de finish te halen. "Je moet een emotionele band hebben met je doel", zegt ze. Als je hart (of, nou ja, je geest) er niet bij betrokken is, zal je motivatie volgens haar al snel afnemen.''

Bron: Mindbodygreen | Beeld: Adobe Stock

Fit
  • Asian beautiful woman in sportswear drink water after exercise at home. Young thirsty active sport girl takes a sips of clean mineral natural in cup after workout for health care in kitchen in house.