Bed rotting is hip, maar is een dag niksen in bed wel goed voor je?

Met name onder Gen Z is bed rotting populair.

Het begrip bed rotting klinkt niet heel aantrekkelijk, maar onder Gen Z is het momenteel een ware trend. Bij dit fenomeen spendeer je de hele dag in bed, scrollend op je telefoon, en misschien een maaltijd etend in bed, en verder? Verder doe je niets. Rottend in bed, dus. Maar is dit wel zo goed voor je?

Wat is bed rotting?

We hebben allemaal weleens een dag waarop we niet zoveel doen. Zo'n dag waarop we de ene film na de andere kijken vanaf de bank, makkelijke maaltijden maken en misschien maar 1.000 stappen zetten. Gen Z tilt dit echter naar een nog hoger (of zullen we zeggen, lager?) niveau. Bij bed rotting verblijf je de hele dag in bed en doe je eigenlijk niets – op luieren na.

Met name op het platform TikTok is bed rotting immens populair. Het zou niet alleen zijn om te ontspannen, maar is eigenlijk ook een beetje een tegengeluid op de hoge werkdruk. En hoewel een dag luieren in bed misschien niet klinkt als iets wat kwaad kan, vragen experts zich hardop af of het wel écht zo goed voor je is.

Toxic selfcare

Enkele experts lijken erover eens te zijn dat bed rotting niet goed voor je is. Sterker nog, Bed rotting is volgens hen een toxic vorm van selfcare. Door dit te doen, sta je jezelf toe om te isoleren van alles, je negeert je gevoelens en het weerhoudt je ervan om selfcare activiteiten te ondernemen die wel goed voor je zijn, zo stelt Dr. Jessica Gold, een assistent professor psychiatrie in gesprek met CNN.

Simon A. Rego, professor in de psychiatrie, sluit zich bij Gold aan. "Het is beter om je voor te bereiden om onvermijdelijke stress factoren waarmee we dagelijks moeten dealen."

Balans

Al zijn er ook andere geluiden te horen. Zo vindt gedragswetenschapper Vanessa Hill dat bed rotting een goed voorbeeld is van anti-productiviteit. Therapeut Shainna Ali verbaast het ook niet dat bed rotting trending is. "We hebben nu eenmaal rust en ontspanning nodig. Dat is iets waar we de laatste jaren meer aandacht aan besteden." Al benadrukt ze wel dat balans key is.

We moeten volgens Ali niet doorslaan in het bed rotting. Grenzen stellen, dat is haar advies. "Kies ervoor om een paar uur in bed te blijven liggen, bel met een vriend of doe een dutje. Maar let op dat je niet verstrikt raakt in het eindeloos scrollen op je telefoon. Dan kun je je namelijk slechter gaan voelen door zo’n dag in bed.”

Bron: CNN, Refinery29 Metronieuws | Beeld: Lina Kivaka (Pexels)