Denk niet voor de ander
Het is een valkuil waar we vroeg of laat allemaal een keer instappen: precies denken te weten hoe de ander in elkaar steekt. We maken voor het uitwisselen van onze wensen en gevoelens vaak te weinig tijd, omdat we er blind van uitgaan dat de ander al weet hoe het zit. Vaak vullen we voor de ander in: hij/zij zal dit of dat wel vinden, of ziet niet eens wat ik allemaal doe. Bespreken hoe je partner tegen een situatie aankijkt? Niet nodig, je hebt in je hoofd al van alles bedacht. Alleen spreken we dat vaak niet uit, waardoor er ergernissen en misverstanden ontstaan. Zo verdwijnt de aanvankelijke luchtigheid uit een relatie, met als gevolg dat je minder van elkaar kunt hebben. Jammer, ook omdat je daardoor minder bereid bent om elkaar een plezier te doen of je eigen belangen even opzij te zetten. De oplossing is even simpel als doeltreffend: lever vaker ondertiteling bij situaties.
Weet wie je date
Niets zo veranderlijk als het weer, maar relaties kunnen er ook wat van. Denk voor de grap eens aan wie er ooit om het hardst riepen de ridder/prinses op het witte paard gevonden te hebben? Hoeveel van hen zijn nu nog steeds bij elkaar? En gaat die vlieger ook voor jou op?
De vraag waarom sommige relaties al heel snel stranden en andere mensen een leven lang samen gelukkig zijn én blijven, is er eentje waar hordes wetenschappers zich al over hebben gebogen. De bekendste is de Amerikaanse professor John Gottman, die na een gesprek van vijftien minuten in zijn ‘love lab’ al kan voorspellen of een relatie standhoudt of gedoemd is te mislukken. In meer dan 90 procent van de gevallen heeft hij het bij het rechte eind.
Hoe dat werkt? Uit zijn onderzoek blijkt dat partners in gelukkige relaties veel van elkaar weten, omdat ze naar elkaar hebben geluisterd en gekeken. Ze kennen elkaars voor- en afkeuren en weten wat de ander belangrijk vindt. Jouw lief weet dat je vroeger graag buiten speelde en dat je blauwe M&M’s heel lekker vindt. Jij weet dat jouw partner lichtelijk onzeker is over zijn of haar buikje en graag gaat wielrennen om de drukte van de stad te ontvluchten. Het zijn dit soort kleine details die je van elkaar weet, die een relatie bijzonder maken én houden.
Haal meer bij je vriendinnen, buren en collega's
Magie in je relatie zit ’m ook in saamhorigheid met je omgeving. Dat klinkt eigenaardig, want wat heeft de band met je vriendinnen, familie of buren te maken met hoe jij rolt met je partner? Laten we eerst naar de feiten kijken, want die spreken voor zich. In plaatsen met een sterke gemeenschapszin, zoals in de kustplaats Katwijk of het voormalige eiland Urk, zijn er veel minder scheidingen dan in de rest van het land. Dat zou kunnen komen omdat veel mannen vroeger doordeweeks op zee waren, waardoor de achterblijvers op elkaar aangewezen waren.
Maar ook de sterke sociale structuren en hechte familiebanden spelen een rol. We verwachten tegenwoordig vaak dat we alles kunnen vinden bij één persoon, maar het is nogal veel gevraagd van één persoon om zowel je geliefde, tennismaatje en bioscoopgezelschap als sparringpartner, keukenhulpje, vertrouwenspersoon, beste vriend(in) en emotionele steunpilaar te zijn. Het toverwoord? Risicospreiding. Niet te veel verwachten van je partner, maar meer ‘halen’ bij vriendinnen, buren, collega’s. Zo word je voor je emotionele welzijn minder afhankelijk van je partner en dat verlicht de druk op de relatie.
Verder lezen? In de meest recente Happy in Shape lees je meer over alle 6 inzichten en vind je extra tips over hoe je de magie in je relatie nieuw leven kunt inblazen. Verkrijgbaar in de winkel!
- Tekst: Fleur Baxmeier
- Adobe Stock