Een golfhandicap: wat is het en hoe werkt het?

De term 'handicap' wordt vaak gebruikt in de golfwereld, maar voor buitenstaanders kan het een ingewikkeld concept lijken. We leggen je uit wat een golfhandicap inhoudt, hoe het berekend wordt, en waarom het zo'n belangrijk onderdeel van de sport is.

Golfhandicap

Golfhandicap

Een golfhandicap is een cijfer – van 0 tot 54 – dat aangeeft hoe goed een golfer speelt ten opzichte van een gemiddelde speler. Hierbij geldt: hoe lager, hoe beter. Het vertegenwoordigt het aantal slagen dat een speler, op basis van zijn of haar niveau, mag verwachten boven of onder de 'par' te spelen op een baan. Par is het aantal slagen dat een ervaren speler nodig zou hebben om een golfbaan af te leggen.

Gelijkwaardig

Met een handicap kunnen spelers met verschillende vaardigheidsniveaus eerlijk tegen elkaar spelen. Bijvoorbeeld, als een speler met handicap 10 speelt tegen iemand met handicap 20, krijgt de speler met handicap 20 een voordeel van 10 slagen. Dit maakt het mogelijk voor recreatieve golfers om te genieten van wedstrijden tegen meer ervaren spelers, zonder dat het resultaat al bij voorbaat vaststaat.

Hoe krijg je een handicap?

Als je net begint met golfen, start je vaak met lessen bij een golfprofessional. Zodra de professional vindt dat je voldoende beheersing hebt, krijg je een golfbaanpermissiepas, waarmee je toegang hebt tot bepaalde banen. Om een officiële handicap te behalen, moet je eerst een golfregelexamen afleggen. Dit kun je doen voor of na het verkrijgen van je golfbaanpermissie.

Wanneer je de regels kent en je golfbaanpermissie hebt, kun je een zogenaamde qualifying kaart spelen op een baan. Dit doe je samen met iemand die al een handicap heeft. Als je tijdens het spelen van deze kaart minimaal 36 stablefordpunten behaalt, krijg je een handicap van 54 of lager. Je ontvangt dan een NGF-pas (Nederlandse Golf Federatie) waarop je handicap wordt bijgehouden. Door vaker qualifying kaarten te spelen, kun je je handicap geleidelijk verlagen, en elk jaar krijg je een nieuwe NGF-pas met je actuele handicap erop. Good to know als het je leuk lijkt om eens een balletje te slaan!

Fit
  • Golf.nl
  • Adobe Stock