Onderzoek wijst uit: je houding heeft invloed op de werking van paracetamol

Déze positie kun je het beste aannemen.

Hoofdpijn, koorts of andere klachten? Paracetamol for the rescue! Grote kans dat je keurig nadenkt over de dosering van de pilletjes, maar sta je eigenlijk wel eens stil bij de houding die je aanneemt als je ze inneemt? Wij ook niet, tot nu!

Houding na het innemen van paracetamol

Heb je je weleens afgevraagd waarom het zo lang duurt voordat je medicatie écht werkt? Dat zou weleens aan je houding kunnen liggen. Dit blijkt uit een studie van de Johns Hopkins University in Baltimore. Tijdens het onderzoek werd de maag gesimuleerd tijdens het innemen van medicatie. Wat blijkt? De meeste pillen beginnen pas echt met werken wanneer de maag de inhoud naar het darmkanaal uitstoot. Dit komt omdat deze dan pas begint op te lossen in je bloedbaan.

Hoe dichter een paracetamol bij het laatste deel van je maag belandt, hoe sneller deze dus zal gaan werken. Maarre, hoe krijg je dat pilletje dan zo snel mogelijk in je bloedbaan? Dat hebben de wetenschappers uiteraard ook onderzocht.

De ultieme positie

De onderzoekers lieten deelnemers in een aantal verschillende houdingen medicatie slikken om te kijken welke houding het beste werkte. Het klinkt misschien raar, maar als je snel van je pijntje af wilt, kun je het beste op je rechterzij liggen. De paracetamol zou er op deze manier slechts 10 minuten over doen om volledig op te lossen. Best een verschil, wanneer je je bedenkt dat-ie er staand zo’n 23 minuten over doet. Enne, als je dan gaat liggen, zorg dan wel dat je écht op je rechterzij gaat liggen. Wanneer je namelijk op je linkerzij belandt, kan het tot wel 100 minuten duren…

Een goed excuus om met hoofdpijn linea recta je bed in te duiken!

Bron: Ze.nl, Tips en Weetjes | Beeld: Pexels

Laatste nieuws