Aha: met deze oefeningen kun je je houding verbeteren

Hier doe je jezelf een plezier mee!

Business woman suffering from back pain in office home

Let's be real: we zitten allemaal wel eens als een garnaal opgekruld achter ons bureau. Of lekker uitgezakt op de bank. Natuurlijk weten we wel dat dat niet echt ideaal is, maar het is vaak gewoon makkelijk en comfortabel. Gelukkig zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen om te zorgen dat je je postuur weer (letterlijk) rechttrekt.

Postuur en gezondheid

Wanneer je denkt aan je postuur, dan denk je ongetwijfeld meteen aan je rug. Een slechte houding associëren we immers al snel met rugpijn en een gebogen postuur – niet echt fijn, right? Maar Complete Pilates legt uit dat zo'n gebogen postuur ook van invloed is op je verdere gezondheid!

"Met een gebogen rug verander je de positie van je ribbenkast, waardoor deze druk kan zetten op je organen. Je ribben en longen kunnen zich niet meer volledig uitzetten, wat leidt tot een meer oppervlakkige ademhaling. Onderzoek heft aangetoond dat een slechte ademhaling slecht is voor zowel je mentale als fysieke welzijn", schrijft de site. Bovendien kan het erg slecht zijn voor je zenuwstelsel om continu met een gebogen nek achter je scherm te zitten.

Kortom: dat wil je voorkomen. Met verschillende pilates-oefeningen kun je jezelf makkelijk een handje helpen.

1. De pelvic tilt

Key bij het voorkomen van problemen, is het behouden van de zogenaamde 'neutrale ruggengraat': een positie waarin de natuurlijke krommingen van je wervelkolom tot hun recht komen. Deze vloeroefening kan hierbij helpen.

https://www.youtube.com/watch?v=3GBwBBt63Xw

2. De zeemeermin

Zit je de hele dag achter een bureau? Dan is deze oefening perfect voor het versterken van je rug. Hiermee richt je je specifiek op je borstwervelkolom, het deel van je ruggengraat dat zich middenin je rug bevindt.

https://www.youtube.com/watch?v=OtRaWMCz0gI

3. Rekoefeningen over een bal

Wanneer pilates al tot je reguliere exercise routine behoort, dan heb je ongetwijfeld wel ergens een zachte pilatesbal liggen. Zo niet: dan is het een goed idee om er één aan te schaffen. Met de onderstaande oefening help je je borstwervelkolom goed uit te rekken. Wedden dat je meteen verlichting voelt?

https://www.youtube.com/watch?v=kbKTGLwFYew

4. Pilates plank

Je zag 'm waarschijnlijk al aankomen, maar ook een basic plank-oefening doet wonderen voor het versterken van de spieren in je rug. Deze core exercise is ook onmisbaar bij het verbeteren van je postuur.

https://www.youtube.com/watch?v=nwkG90SMfEw

Voordelen

Al met al heeft het de nodige voordelen om je houding te verbeteren. Natuurlijk hoef je niet meteen kaarsrecht met een boek op je hoofd rond te paraderen, maar simpelweg zorgen dat de natuurlijke houding van je ruggengraat wordt versterkt is hartstikke worth it!

Zo verbeter je niet alleen je postuur, maar dus ook je ademhaling. Bovendien voorkom je allerhande pijntjes in je nek en je rug. Ook vergroot je je mobiliteit, heeft een goed postuur een positief effect op je bloedsomloop, én zou je zelfs je spijsvertering een handje helpen met een goede houding. Kortom: waar wacht je nog op?

Bron: Complete Pilates | Beeld: NL Beeld

Fit
  • Beeld: Adobe Stock