Wist je dat je beter door je neus kunt ademen dan door je mond?

Aha!

We doen het allemaal wel eens: door onze mond ademen. En wellicht heb je dan ook wel eens gehoord dat dit eigenlijk een stuk minder goed is dan ademen door je neus. Maar waarom is dat eigenlijk? Wij vertellen je er alles over.

Ademen door je neus of door je keel

“Vanuit een evolutionair oogpunt is ademen door je neus de standaard”, stelt Dr. Sam Huh, hoofd otolaryngologie. “Als pasgeborene kunnen we eigenlijk alleen maar door onze neus ademen.” Maar waarom is dit eigenlijk zo?

Als we kijken naar de gezondheidsvoordelen van het ademen door je neus, dan zijn daar volgens Huffpost heel wat redenen voor. Zo filtert ons neushaar bijvoorbeeld een deel van de rommel die we inademen. “We hebben ook veel slijm, dat de kleinere dingen kan opvangen die een potentieel gevaar kunnen zijn, zoals kleine schimmelsporen of pollen. Of denk aan bacteriën en sommige virussen”, aldus Huh. “Fysiologisch gezien is onze neus ontworpen om de lucht die erdoorheen komt te vertragen, zodat hij wordt opgewarmd tot onze lichaamstemperatuur… dus als de lucht in je longen komt, is het volledig bevocht”, voegt Dr. Kenneth Fletcher er nog aan toe.

Maar waarom is het zo belangrijk dat onze longen vochtig moeten zijn? “Zo blijven ze openstaan en kunnen ze goed functioneren”, aldus Fletcher. “Herken je het dat het bijna pijn doet om te ademen als je buiten in de droge winterlucht staat? Dit is waarom.”

Wat is beter?

“Ademen door de mond kan zorgen voor behoorlijk wat uitdroging. Dit kan leiden tot ongemak in de keel”, stelt Dr. Peter Manes. “Ademen door je mond kan leiden tot problemen zoals vergrote amandelen, tandenknarsen, kaakgewrichtsproblemen, tandslijtage, tandvleesaandoeningen, en nog veel meer”, legt Dr. Albert Coombs uit.

Het is dus wel duidelijk dat je over het algemeen beter door je neus kunt ademen. Toch is het soms nodig om door je mond te ademen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je verkouden bent. Het ademen door de mond dus helemaal vermijden is een no go. “Het betekent niet meteen dat ademen door je mond slecht voor je is. Het betekent alleen dat ademen door de neus de voorkeur heeft”, aldus Manes.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws