Deze skincare ingrediënten zou je volgens experts moeten vermijden in de winter

Good to know!

Nu het weer kouder wordt, is het ook logisch dat je daar je skincare op moet aanpassen. Zo gebruik je in de zomer bijvoorbeeld hele andere producten, dan in de winter. Enne, precies daarom vertellen wij je welke skincare ingrediënten je beter kunt vermijden in de winter.

Vermijden

Door het koude weer in de winter is de kans groot dat je huid wat droger en roder wordt. Dit resulteert in bijvoorbeeld een geïrriteerde en schilferige huid. Iets waar je niet op zit te wachten, toch? Dat je je skincare dus moet aanpassen als je hier last van hebt, is logisch. Maar wist je ook dat als je een vettige huid hebt, je je skincare routine aan de lage temperaturen moet aanpassen? Experts leggen het allemaal uit op Huffpost.

Zuren

Als eerst moet je verschillende ‘zuren’ vermijden in de winter, zo leggen experts uit. Als jij bijvoorbeeld je huid te vaak scrubt, kan deze schilferig aan gaan voelen. Verschillende zuren kunnen er dan voor zorgen dat je huid weer glad wordt. Echter, moet je daar in de winter mee oppassen.

“Ze verwijderen niet alleen maar dode huidcellen, maar ook de vochtvasthoudende, gezonde huidvetten die zich tussen de dode huidcellen in de buitenste huidlaag bevinden”, zo legt Dr. Loretta Ciraldo uit. “Zuren zijn juist de categorie waar we voorzichtig mee moeten zijn tijdens onze huidverzorging in de winter”, voegt ze daar nog aan toe.

Retinol

Ook retinolen moet je vermijden in de winter. Dit ingrediënt kan namelijk een erg irriterende werking hebben op je huid in de winter. Maar hoe komt dat? “Retinolen verhogen de productie van collageen en elastine, de ondersteunende structuren van de huid en is belangrijk voor het voorkomen van fijne lijntjes”, aldus Dr. Carmen Castilla. “Als de luchtvochtigheid daalt, wordt de huid droger. Retinolen kunnen dan dus nog irriterender zijn voor de huid”, voegt Dr. Margarita Lolis eraan toe.

Alcohol

Alcohol wordt vaak gebruikt in verschillende toners of serums, maar kan bij een lagere temperatuur op de lange termijn uitdrogend werken. “Het kan de huid ontdoen van haar natuurlijke oliën, wat leidt tot droogheid en irritatie. Als je een toner op alcoholbasis gebruikt, schakel dan over op een mildere toner”, aldus Lolis. “Alcohol wordt soms gebruikt om de barrièrefunctie te verminderen voor de doordringing van werkstoffen met een hoger moleculair gewicht, zoals hyaluronzuur”, voegt Ciraldo eraan toe.

Benzonyl peroxide

Benzoyl peroxide kun je misschien wel herkennen als je last hebt (gehad) van acne. Zo werkt het als een antisepticum om acne te bestrijden. “Het kan echter zeer irriterend zijn, vooral in de koudere maanden. Het gebruik ervan kan gepaard gaan met roodheid, een branderig gevoel, droogheid en schilferigheid”, aldus Lolis.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws