Is het gezond om te sporten als je niet fit bent?  

Kun je dat sportlesje beter afzeggen of juist door laten gaan?

Iedereen kent het wel; je voelt je niet helemaal op-en-top, maar hebt wel een fitnesslesje gepland staan voor vanavond. Je voelt je niet bepaald fit en hebt eigenlijk geen zin om te gaan. Kun je beter afzeggen of juist niet?

 

Alles in balans

Je hebt veel verschillende griepjes en virussen. Heb je 40 graden koorts? Dan is sporten waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt (heel verstandig). Maar heb je een verkoudheidje? Dan kan het misschien toch een beetje kriebelen om de gym in te duiken.  

Verkoudheid kan veel vervelende klachten met zich meebrengen: loopneus, keelpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn; noem maar op. Je lichaam probeert het virus zo snel mogelijk de deur uit te krijgen en gebruikt veel energie voor het herstellen van je lichaam. Sporten tijdens een verkoudheidje is prima, maar doe het rustig aan. Je lichaam heeft een andere prioriteit voor je energie. Het is daarom ook heel belangrijk om ook voldoende rust te pakken en zeker niet te intensief te trainen, zegt sportarts Michael Jonesco tegen Women’s Health Mag. Maak bijvoorbeeld een fijne wandeling, ga een rondje fietsen of train met lichte gewichten. Wees zuinig met je energie, zo herstel je sneller.  

Geen hard bewijs

Helaas is het niet bewezen dat sporten ervoor zorgt dat je verkoudheid sneller voorbij is, zegt sportarts Jessalynn Adam tegen Women’s Health Mag. Het kan er wél voor zorgen dat je je beter voelt door de aanmaak van endorfine. Bovendien kan je je immuunsysteem versterken door te bewegen. 

The Neck-Rule

Zoals je leest is er geen duidelijke ‘ja’ of ‘nee’, als het gaat om sporten als je niet fit bent. Wel is er een soort ezelsbruggetje dat je kan helpen bepalen of het verstandig is om te gaan sporten; the neck-rule. Volgens Adams is het verantwoord om te trainen als de klachten zich boven je nek bevinden, zoals een loopneus en/of een vol hoofd.  

Als de klachten zich ‘onder’ je nek bevinden, zoals misselijkheid, spierpijn of zere gewrichten is het beter om je toch even op de bank te parkeren.   

Conclusie

Het belangrijkste is: luister naar je lichaam! Als het goed voelt om even te bewegen, doe dat dan vooral, maar zeker niet te zwaar en verwacht ook geen toptraining. Voel je je slap en grieperig? Dan is het beter om je work-out een keertje te skippen. Op deze manier kan je lichaam het beste herstellen.  

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws