5 Dingen die er gebeuren als je stopt met het drinken van cafeïne

Vooral nummer 1 en 5 zijn shocking!

Cups of aromatic coffee cappuccino

Cafeïne brengt gemixte gevoelens met zich mee. Het houdt je wakker en laat je dingen beter onthouden, maar aan de andere kant zijn er ook verhalen van mensen waarbij hun leven positief is veranderd nadat ze stopten met cafeïne. Ben jij benieuwd wat de voordelen dan zijn als je stopt met je dagelijkse kopjes koffie of blikjes cola? Lees dan snel verder, want wij zetten de 5 belangrijkste punten voor je op een rij.

1. Je valt af

In cafeïne-houdende drankjes zit vaak enorm veel suiker. Als je hier eenmaal mee bent gestopt, zul je merken dat je flink wat af zult vallen. We hebben het hier niet alleen over die blikjes cola of een caramel-latte, maar ook over het klontje suiker dat je dagelijks bij je koffie voegt. Kun je toch geen afstand doen van dat kopje koffie in de ochtend om even goed wakker te worden? Ga dan voor een zwarte koffie.

2. Je komt aan

Ja, er is ook een keerzijde van de medaille. Cafeïne zou volgens Women's Health UK het hongergevoel kunnen onderdrukken, waardoor je minder veel eet en snoept. Als je stopt met het drinken van cafeïne zou je meer last kunnen hebben van het hongergevoel en dus wat aan kunnen komen.

3. Je zult beter slapen en daardoor meer energie hebben

Als je stopt met cafeïne, is er een kans dat je veel beter kunt slapen. Cafeïne houdt je namelijk wakker, ook als je eerder op de dag koffie hebt gedronken. Als je na een nacht slecht slapen wakker wordt, heb je weinig energie en grijp je weer naar de koffie. Zo kom je in een oneindige cirkel terecht. Als je geen koffie drinkt, is er een grotere kans dat je sneller slaapt, een langere nachtrust hebt en daardoor dus ook (op langere termijn) meer energie hebt!

4. Je voelt je veel rustiger

Zowel in je hoofd als lichamelijk. Cafeïne is namelijk oppeppend, waardoor er adrenaline in je lichaam vrijkomt en je bloeddruk hoger zou worden. Je bent daardoor continu in de actieve modus, waardoor je lichaam eigenlijk heel onrustig is. Als je dit niet meer neemt, zul je je waarschijnlijk een stuk rustig voelen in je lichaam.

5. Je zult minder buikpijn hebben

Veel mensen hebben er last van: Koffiepoepen. Gelijk na het drinken krijgen ze buikpijn en krampen, en moeten rennen naar de wc. Dit is omdat de cafeïne niet alleen aan je hersenen, maar ook aan je spijsvertering een flinke boost geeft. Het zuur in de koffie kan daarnaast ook nog eens voor diarree zorgen. Je buik blijft vaak nog lange tijd onrustig en je doet je lichaam er echt geen plezier mee.

Bron: Women's Health UK | Beeld: Adobe Stock