Sommigen vinden sporten in de ochtend het fijnste wat er is, terwijl anderen liever na een lange werkdag hun hoofd leegmaken in de sportschool. Onderzoekers besloten uit te zoeken welk sportmoment het effectiefst is en kwamen met het verlossende antwoord.
Bloeddruk
Dr. Scott Collier van de Appalachian State University bekeek het effect van sporten op de bloeddruk. Samen met onderzoekers Kimberly Fairbrother en Ben Cartner noteerde hij de bloeddruk en slaappatronen van een groep mensen tussen de veertig en zestig jaar oud. Zij moesten drie keer per week sporten, iedere keer op een ander tijdstip.
Wat bleek? De ochtendsportsessies zorgden voor een daling van de bloeddruk. Dit effect hield de hele dag aan. Daarnaast sliepen ze beter.
Sporten in de avond
Een studie door het Clinical Research Center van de University of Chicago ondervond dat mensen die ’s avonds trainen intensiever bezig zijn. Voor het onderzoek werden bloedmonsters afgenomen van veertig gezonde mannen tussen de twintig en dertig jaar oud, die in vijf groepen werden verdeeld: vier groepen die sportten en één groep die helemaal geen work-out deed. Tot slot werden er opnieuw bloedbuisjes afgenomen om onder andere het cortisolniveau te meten. Dit steeg flink, zowel bij de mannen die ’s ochtends sportten als bij de avonds-ploeg. Daarentegen daalde hun glucoseniveau. Uit het onderzoek bleek bovendien dat ’s avonds sporten ervoor zorgt dat je minder kans hebt om ziek te worden.
Persoonlijke keuze
John Trower van UK Athletics verklapt dat topatleten vaak ’s ochtends een technische training doen en tussen 16 en 18 uur nog een intensieve sessie. “Maar sommige mensen zijn nu eenmaal ochtendmensen terwijl anderen meer energie hebben in de avond”, zegt hij. “Het is een persoonlijke keuze.”
Het maakt dus niet zoveel uit, maar als je bijvoorbeeld een goeie nachtrust nodig hebt, kun je beter ’s ochtends sporten. Je immuunsysteem verbeteren? Dan ga je na je werk. Of je wisselt het af.
Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock