Shocking: deze tekenen geven aan dat je verslaafd bent aan alcohol

Slechts een paar glaasjes alcohol per week kunnen al zorgen voor een verslaving.

top view clinking wine glasses in front of dinner background

Je kunt waarschijnlijk enorm genieten van een lekker wijntje in de avond. En in het weekend schenk je nog weleens een tweede of derde glaasje in. Tijdens een feestje worden dat er misschien nog meer dan twee of drie, maar bij hoeveel glazen per dag gaat het te ver en ben je eigenlijk verslaafd aan alcohol? Sneller dan je denkt.

Verslavend

Een alcoholische versnapering is voor veel mensen onderdeel van een gezellige avond. Zo drinken ze op een verjaardag of tijdens een etentje. En hoewel de meeste mensen denken dat een paar drankjes per weekend geen kwaad kan, kan alcohol wel degelijk gevaarlijk zijn. Alcohol is namelijk verslavend. Wanneer weet je nou wanneer je teveel drinkt en wanneer precies ben je verslaafd? Hoe snel iemand verslaafd wordt, heeft met verschillende factoren te maken. Zo kun je verslavingsgevoelig zijn door je genetische aanleg, maar ook door privé-omstandigheden of door de opvoeding die je gehad hebt.

Gedragskenmerken

Vaak kun je aan bepaalde dingen herkennen of iemand verslaafd is aan alcohol. Een alcoholist heeft meestal zelf niet door dat hij of zij verslaafd is, of wil het niet erkennen. Ze zoeken bijvoorbeeld excuses voor hun drankgebruik en proberen daarmee hun verslaving te ontkennen. Ontkenning is een van de meest voorkomende kenmerken van een verslaafde. Iemand kan soms jarenlang verborgen houden dat hij of zij verslaafd is, waardoor de omgeving het soms pas laat opmerkt. Daarnaast hebben alcoholisten ook vaak last van stemmingswisselingen, of zijn ze vergeetachtig. De GGZ Interventie heeft veelvoorkomende gedragskenmerken van een verslaafde op een rijtje gezet.

 • Vergeetachtigheid
 • Te laat komen op afspraken
 • Slechte concentratie
 • Gedrags / humeur veranderingen (agressie, depressie, wisselende stemmingen)
 • Verbergen van drank
 • Ontkenning en leugens
 • Minder contact met familie en vrienden
 • Excuses voor het kunnen drinken
 • Op niet gebruikelijke tijden (willen) drinken
 • Veel kauwgom eten of andere manieren een ‘dranklucht’ te verbergen
 • Financiële problemen

Wanneer ben je verslaafd?

Maar bij hoeveel glazen alcohol per dag is er sprake van misbruik? Dat antwoord zal je nog verbazen. Als je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag drinkt en minder dan 2 dagen alcohol in de week géén alcohol drinkt, drink je al teveel. En daar zullen velen al snel aan komen.

Hierbij is het wel belangrijk om na te gaan waarom je precies alcohol drinkt. Drink je bijvoorbeeld voor de gezelligheid tijdens feestjes of wanneer je uiteten bent? Dan is de kans minder groot dat je verslaafd bent. Maar drink je dagelijks als gewoonte, zoals tijdens het koken of eten of heb je alcohol nodig om je beter te voelen? Dan is er reden voor twijfel.

Een alcoholverslaving kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Zo kun je een leveraandoening krijgen, een hart- of vaatziekte ontwikkelen, psychoses krijgen of een hersenbeschadiging oplopen. Ook tast alcohol je huid en haar aan, slaap je er slechter door en kan het ook gevolgen hebben voor je privésituatie.

Ben of ken jij iemand die wellicht kampt met een alcoholverslaving, dan kun je terecht bij GGZ interventie. Bel 020 – 231 00 00 of ga naar ggzinterventie.nl.

Bron: GGZ Interventie | Beeld: Adobe Stock