Science says: dit is waarom vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen

Want nee, het zit écht niet tussen je oren.

alcohol

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je als vrouw sneller de gevolgen van alcohol ervaart dan je mannelijke vrienden of familieleden. Maar - waar komt dat eigenlijk door? Is het wetenschappelijk te verklaren, of zit het toch vooral in ons hoofd?

Feit of fabel

We vallen maar meteen met de deur in huis: ja, vrouwen kunnen inderdaad minder goed tegen alcohol! Dit bevestigt Eva Ehrlich, wetenschappelijk medewerker Alcohol Infolijn, aan Radar. Volgens Ehrlich heeft dit niet één oorzaak, maar zijn er verschillende aanleidingen voor. Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

Afbraak van enzymen

Allereerst is het zo dat alcohol bij vrouwen minder goed wordt afgebroken in de maag. “Dat heeft met de stofwisseling te maken”, vertelt Ehrlich. “Er zijn minder ADH-enzymen aanwezig in de maag bij vrouwen dan bij mannen. Deze enzymen zorgen in de maag al voor de afbraak van alcohol.”

Vochtpercentage en lever

Ook de hoeveelheid lichaamsvocht in het lichaam heeft invloed op de alcoholafbraak. Erlich: “Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen. Bij vrouwen wordt alcohol daardoor minder verdund. Daarom hebben vrouwen eerder een hoger alcoholpromillage dan mannen.” Aha! Daarnaast is het ook nog eens zo dat vrouwen een kleinere lever hebben, en bij een kleinere lever duurt de afbraak van alcohol langer.

Concrete verschillen

Bij vrouwen is het alcoholpromillage in hun lichaam dus sneller hoog dan bij mannen. Maarre, hoeveel scheelt dat nou echt? Nou, volgens Erlich toch behoorlijk wat: “Als een man en een vrouw evenveel drinken, raken vrouwen gemiddeld 20 tot 30 procent sneller onder invloed dan mannen.”

Ook het moment waarop je alcohol drinkt is van invloed op de gevolgen ervan. Voor vrouwen is dit zelfs afhankelijk van hun menstruatiecyclus! Hormoonspiegels hebben namelijk invloed op de alcoholconcentratie in het bloed. “Hoe goed een vrouw tegen alcohol kan, kan verschillen per tijdstip in haar menstruatiecyclus. Zo ligt de snelste afbraak op dag 20 tot 25”, aldus Ehrlich. “Een vrouw kan dus net voor haar menstruatie misschien minder last hebben van alcohol.”

Health
  • Kookfans, Radar
  • Pexels