Zwemmen of hardlopen: welke vorm van cardio is het beste?

Beide sporten hebben hun eigen voordelen.

Zwemmen of hardlopen: welke cardio is het beste?

Hoewel niet iedereen een groot liefhebber van cardio is, is het zeker belangrijk om deze vorm van beweging aan je sportroutine toe te voegen. Cardio verbetert je uithoudingsvermogen, versterkt je immuunsysteem en is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. Er zijn verschillende vormen van cardio, van dansen tot fietsen, en welke vorm je beoefent, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Dit zijn de voordelen van zwemmen en hardlopen.

Grote verschillen

Ondanks dat beide sporten een vorm van cardio zijn, bestaan er grote verschillen in de impact van deze sporten. Cardio is bij uitstek de manier om je uithoudingsvermogen te vergroten en calorieën te verbranden. Perfect dus wanneer je wilt afvallen of je conditie wilt verbeteren.

Zwemmen telt als een full-body workout waarbij je meerdere spiergroepen gebruikt. De impact op je spieren is echter een stuk minder groot dan wanneer je een rondje gaat hardlopen. Ook spreek je tijdens het hardlopen andere spieren aan dan wanneer je zwemt.

Zwemmen

Wanneer je het zwembad induikt, spreek je spiergroepen over je hele lichaam aan. In je bovenlichaam moeten je schouders, borst, armen en rug flink aan het werk. Ook je core wordt flink aangesproken en uiteraard moet ook je onderlichaam aan het werk, van je heupen tot aan je hamstrings en kuiten. Door de herhalende bewegingen bouw je zowel kracht als flexibiliteit in je spieren op.

Het voordeel van zwemmen is dat er geen impact plaatsvindt. Het is daarom minder belastend voor je gewrichten en je loopt minder kans op blessures. Zwemmen is daarom een geschikte workout wanneer je herstelt van een blessure. "Het is ideaal voor mensen met gewrichtsproblemen, mensen die op zoek zijn naar een training met weinig impact, mensen die streven naar een volledige workout en mensen die herstellen van blessures", vertelt Chris Pruitt, gecertificeerd personal trainer en CEO van WorkoutHealthy.com, aan Well+Good.

Hardlopen

Tijdens een rondje hardlopen worden vooral de spieren in je onderlichaam en core aangesproken. In je benen zijn dat je hamstrings, quadriceps, kuiten, bilspieren en heupspieren. Wat betreft je core, worden je buikspieren en onderrug aan het werk gezet. "Welke specifieke spieren actief zijn, hangt af van of je bergopwaarts, bergafwaarts of op vlak terrein loopt, hoe snel je rent, op wat voor soort ondergrond je rent en je hardlooptechniek", vertelt John Mercer, professor kinesiologie gespecialiseerd in biomechanica, aan Well+Good.

Het voordeel van hardlopen is dat je de sport overal en op elk moment kunt beoefenen. Of je nu op vakantie bent, 's avonds een uurtje over hebt, of juist vroeg bent opgestaan, behalve een goed paar hardloopschoenen heb je niet veel nodig om te beginnen.

Hardlopen heeft echter een grote impact op je gewrichten en kan daarom na verloop van tijd het risico op blessures met zich meebrengen. Vooral met een verkeerde techniek of ongeschikte schoenen wordt dit risico groter.

De juiste cardio work-out

Welke soort cardio het beste bij je past, hangt onder andere af van je persoonlijke voorkeur. Misschien heb je een hekel aan hardlopen; dwing jezelf dan niet om op die manier cardio aan je sportroutine toe te voegen. Er zijn genoeg andere leuke sporten!

Uiteindelijk zal je keuze vooral afhangen van de resultaten die je wilt behalen. Spreekt een full-body workout je aan en is de lage impact een extra voordeel? Dan is zwemmen een goede keuze. Mocht je liever in de natuur zijn, dan kan hardlopen meer geschikt voor je zijn.

Uiteraard spelen ook aspecten zoals toegang tot een zwembad of fijne hardlooproutes een rol. Denk ook aan oude blessures die mogelijk kunnen opspelen, het klimaat waarin je woont, én misschien wel het allerbelangrijkste: waar je het meeste plezier aan beleeft!

Fit
  • Greatist, Well+Good
  • Adobe Stock