Intuïtief eten: dit is wat het inhoudt

De tien principes helpen je op weg naar een gezonde relatie met voeding.

Intuïtief eten: dit is wat het inhoudt

Van keto tot intermittent fasting, diëten vliegen ons om de oren. De ene trend heeft amper zijn hoogtepunt bereikt of de volgende dient zich alweer aan. Elk dieet belooft prachtige resultaten op zijn eigen unieke manier, maar vaak blijken deze beloftes te mooi om waar te zijn. Een term die al sinds de jaren '90 in de voedingswereld circuleert, is intuïtief eten. En dat is niet zonder reden, want dit begrip wordt gezien als het 'herstelboek voor chronische diëters'. Wat deze manier van eten zo anders maakt? Het is geen dieet.

Intuïtief eten

In 1995 schreven diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch het boek Intuitive Eating: A Revolutionary Program That Works, dat iedereen die wanhopig elk dieet heeft geprobeerd, tot een serieus verstoorde relatie met voeding, belooft weer een gezonde relatie met eten te krijgen. Het boek omschrijft tien principes voor intuïtief eten die je weer in balans zullen brengen. Hier komen ze:

Geen dieetmentaliteit meer

Als eerste stap raden de diëtisten aan om alles los te laten wat je van voorgaande diëten hebt geleerd. Dit omvat ook magazines, social media-accounts en kookboeken. Door afstand te nemen van die 'regels' en richtlijnen kun je met een schone lei beginnen. Dit zal je helpen om te leren eten vanuit je intuïtie, zonder dat je al die veelbelovende tips en tricks nog nodig hebt.

Respecteer je honger

Intuïtief eten kan je relatie met zowel je lichaam als je voeding herstellen. Door je honger te respecteren en ernaar te luisteren, mag je vanaf nu eten wanneer je honger hebt. Op die manier geef je je lichaam wat het nodig heeft en waar het om vraagt. Richt je niet meer op getalletjes, maar op het voeden en verzorgen van je lichaam.

Sluit vriendschap met voedsel

Door naar je hongergevoel te luisteren, geef je jezelf toestemming om te eten wat je wilt, op elk moment van de dag. Je sluit vriendschap met eten en leert ervan te houden. Door jezelf voedsel te onthouden, zul je het alleen maar meer willen eten. Als je jezelf nooit een koekje toestond omdat het te veel suiker bevat, geef jezelf daar nu wel toestemming voor.

Ontdek de tevredenheidsfactor

In onze zoektocht naar een slanker en gezonder lichaam zien we vaak het plezier en de voldoening die eten kan geven over het hoofd. Als je echt eet waar je zin in hebt tijdens gezellige en fijne momenten, zul je veel plezier uit je maaltijden halen. Gun jezelf die momenten van gezelligheid en voldoening, en laat eten een onderdeel daarvan zijn zonder je schuldig te voelen.

Stuur de eetpolitie weg

Misschien heb je, bewust of onbewust, eten gelabeld als goed of fout. Probeer eten niet meer te beoordelen op basis van calorieën of suiker, maar kijk er minder zwart-wit naar. Nog belangrijker: beschouw jezelf niet als een slecht persoon wanneer je een stukje taart eet, maar geniet juist van die traktatie.

Voel de verzadiging

Als je altijd alleen naar calorieën of voedingswaarden hebt gekeken, wordt het tijd om dat los te laten. Het is belangrijk om te leren wanneer je vol zit, in plaats van te stoppen met eten op basis van cijfers die je vertellen dat je al genoeg hebt gegeten. Ontdek wanneer je een comfortabel vol gevoel hebt en stop dan met eten.

Ga vriendelijk om met je emoties

Erken dat jezelf bepaalde voeding ontzeggen niet goed is voor zowel je fysieke als mentale gesteldheid. Omarm ook de emoties die gepaard gaan met deze nieuwe manier van eten, vooral wanneer ze oncomfortabel zijn. Je probeert je relatie met voeding te herstellen, en dat heeft tijd nodig.

Respecteer je lichaam

Aansluitend op het omarmen van je emoties, leer je ook je lichaam te respecteren zoals het is. Denk na over wat je lichaam allemaal voor je doet in plaats van te focussen op wat je niet bevalt.

Sport om je goed te voelen

Sport niet alleen om calorieën te verbranden, maar om je goed in je vel te voelen. Focus op progressie, zoals zwaardere gewichten tillen of meer flexibiliteit krijgen, in plaats van 'het taartje eraf rennen'. Als je let op het energieke gevoel dat je krijgt van sporten in plaats van het te zien als straf voor wat je hebt gegeten, zul je merken dat je er veel meer plezier in krijgt.

Eer je gezondheid met goede voeding

Onthoud dat je niet perfect hoeft te eten om gezond te zijn. Eén tussendoortje betekent niet meteen dat je ongezond bent of een tekort aan essentiële voedingsstoffen hebt ontwikkeld. Het gaat om het grote geheel: eet je over het algemeen gezonde voeding die rijk is aan voedingsstoffen, dan maakt dat koekje echt niet zoveel uit. Het gaat om vooruitgang, niet om perfectie.

Intuïtief eten is dus geen dieet, maar heeft als doel om iedereen een gezonde band met voeding te laten creëren. Strenge, restrictieve diëten kunnen overtuigingen in je hebben gevormd waardoor je onbewust op een ongezonde en obsessieve manier naar eten kijkt. De tien beschreven principes zijn het uitgangspunt van het boek waarmee de diëtisten je op weg willen helpen. Als je op zoek bent naar een manier om je relatie met voeding te verbeteren, is dit boek misschien het lezen waard!

Food
  • Women's Health, Popsugar
  • Adobe Stock