Wat gebeurt er als je make-up draagt ​​tijdens het sporten?

We hebben allemaal wel eens gesport met make-up op. Of je dit nu onbewust doet en er nooit over hebt nagedacht of omdat je gewoon graag pretty naar de sportschool gaat, we hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt. Maar wat voor effect heeft het eigenlijk op je huid?

make-up

Make-up

Een beetje foundation voor een egale huid of mascara voor een mooie oogopslag; als vrouwen gebruiken we graag make-up om ons uiterlijk te verfraaien. Wanneer we naar kantoor gaan of een avondje uit, is daar ook niks mis mee. Maar tijdens het sporten ligt dat toch een beetje anders. Je gaat zweten tijdens het sporten, en dat in combinatie met make-up is niet bevorderlijk voor je huid.

Zweten en make-up

Als je flink zweet en make-up draagt, kan dat effect hebben op de productie van olie en talg tot de grootte van je poriën. Zweten helpt namelijk om je poriën te reinigen en stimuleert zelfs huidverjonging. Maar als make-up – zoals foundation – met zweet samensmelt, kan dit je poriën verstoppen en onzuiverheden en irritatie veroorzaken.

Eigenlijk lijkt het effect van sporten met make-up een beetje op naar bed gaat zonder je gezicht te reinigen. Ook dan kan make-up zich gaan vermengen met die natuurlijke olie en talg van je huid, waardoor je poriën kunnen verstoppen.

Blotebillengezicht

Foundation kunnen we dus beter achterwege laten als we naar de sportschool gaan, maar betekent dit dat alle make-up uit den boze is? Goed nieuws voor fans van mascara, want dat kan weinig kwaad tijdens het sporten, net als eyeliner of lippenstift. Deze producten bedekken je huid niet, waardoor de kans op verstopte poriën erg klein is.

Hoewel een bare face dus het beste is, moet je je huid niet onbeschermd laten als je buiten gaat sporten. Vergeet niet om je huid te beschermen tegen de zon met een goede SPF. Gebruik minimaal factor 30 en vergeet ook plekjes zoals je lippen, oren en nek niet in te smeren.

Schone huid

Om je huid gezond en jong te houden, hoor je na het sporten goed te reinigen. Natuurlijk stappen we na een flinke zweetsessie onder de douche, maar vergeet ook niet je gezichtsreiniger te gebruiken om je huid – zowel gezicht en lichaam – van overtollige olie, zweet en bacteriën te reinigen.

Beauty en Fashion
  • Popsugar, Glamour UK
  • Adobe Stock