Helpt castorolie echt voor lange wimpers en volle wenkbrauwen?

Castorolie is razend populair en wordt momenteel voor de meest uiteenlopende doeleinden ingezet. Eén van de meest besproken effecten van dit wondermiddel zijn langere wimpers en vollere wenkbrauwen, maar werkt het echt?

castorolie

Castorolie

Castorolie, ook wel bekend als wonderolie, doet volgens velen zijn naam eer aan. Vroeger werd het veel gebruikt voor medicinale doeleinden vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. De olie is afkomstig uit de vrucht van de Ricinus communis, een plant met prachtige rode vruchten die in India, Oost-Afrika en het Caribisch gebied voorkomt. De zaden van deze plant worden uitgeperst, waardoor een stroperige olie vrijkomt. Jamaicaanse castorolie wordt iets anders gewonnen, de zaden worden namelijk gebrand of geroosterd en vervolgens gepureerd.

Wonderolie

Castorolie wordt als een wondermiddel beschouwd vanwege het hoge gehalte aan onverzadigd omega-9-vetzuur ricinolzuur, dat maar liefst 90 procent van de olie uitmaakt. Dit zuur voedt het haar, de haarfollikels en de huid eromheen. De theorie is dat ricinolzuur in castorolie een receptor kan activeren, wat de natuurlijke productie van een bepaald type prostaglandine zou kunnen stimuleren. Klinkt ingewikkeld, maar het idee is dat dit stofje in castorolie je haar op deze manier kan helpen groeien.

Daarnaast is de olie rijk aan omega-3 en omega-6 vetzuren en vitamine E. Deze ingrediënten zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je huid en haar. In India is castorolie al lang een belangrijk onderdeel van traditionele haarverzorging – ver voordat het op social media een hit werd – dankzij het vermogen om zowel het haar als de hoofdhuid te voeden. Wetenschappelijk is dit nog niet bewezen, maar de verhalen van razendenthousiaste gebruikers liegen er niet om.

Wimpers en wenkbrauwen

Castorolie wordt vaak geprezen als een wondermiddel voor haar en huid. Het zou helpen bij het verminderen van onzuiverheden, het dikker en gezonder maken van je haar, en het bevorderen van haargroei. De vetzuren in castorolie dringen diep door in de wortels, waardoor je haar voller aanvoelt. Je kunt de olie eenvoudig aanbrengen met een schoon mascaraborsteltje op je wimpers en wenkbrauwen. Castorolie herstelt en versterkt beschadigde haarvezels, waardoor je haartjes gezonder worden en langer blijven zitten.

Je kunt pure castorolie gebruiken of kiezen voor een wimper- en wenkbrauwserum dat castorolie bevat. Deze serums bevatten vaak nog meer stoffen die haargroei bevorderen of beschadigde haartjes herstellen. Verwacht geen wonderen na een paar dagen gebruik; het kan weken tot maanden duren voordat de effecten van castorolie – of een serum waarin castorolie zit – zichtbaar zijn. Zeker het proberen waard als je het ons vraagt!

Beauty en Fashion
  • Natural Heroes, Women's Health
  • Adobe Stock