Het is vastgesteld dat het gebruik van een herbruikbare waterfles goed is voor de planeet. En je bent er waarschijnlijk achter gekomen dat het ook goed is voor je portemonnee. Maar als je je waterfles niet vaak genoeg schoonmaakt zou het gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid.
Waterfles
Je mond bevat bacteriën die in je waterflesje terecht kunnen komen als je drinkt. De meeste van deze bacteriën en virussen zullen je niet ziek maken, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen ze dat wel doen. De kans hierop wordt vergroot als je je waterflesje met anderen deelt en niet wast.
Verspreiden
Zelfs als je een echte expert bent in het poetsen van je tanden, bevatten je mond en speeksel bacteriën die achterblijven als je klaar bent met het nemen van een slokje. Om precies te zijn, zijn er meer dan 700 verschillende bacteriestammen die in je mond leven.
Vies
Je raakt de hele dag door veel verschillende oppervlaktes aan, waarvan sommige behoorlijk vies kunnen zijn, zoals leuningen in het openbaar vervoer en deurklinken in openbare toiletten. De bacteriën en ziektekiemen die op je handen terecht zijn gekomen kunnen worden overgebracht naar je waterfles en worden ingeslikt. Vooral als je de trekdop van je fles aanraakt en er direct uit drinkt.
Schoonmaken
Totdat je je waterfles goed wast, blijven de bacteriën erop zitten. Het beste is om de fles na elk gebruik om te spoelen en om de twee dagen in de afwasmachine te stoppen. Zo voorkom je dat ziektekiemen gaan groeien en je ziek wordt. Het beste is om je fles niet te delen en zo min mogelijk aan de bovenkant van de fles te zitten met je handen.
Bron: Marie Claire | Beeld: iStock
- Marie Claire
- iStock