Zussenliefde: een zus hebben maakt je een beter mens volgens de wetenschap

Soms zijn ze je beste vriendin, en andere keren wil je ze wel achter het behang plakken: de band met je zus is vaak heel speciaal. Hoewel we niet met én niet zonder ze kunnen, is uit onderzoek gebleken dat het hebben van een zus je een beter mens maakt.

zus

Zusjes

Uit onderzoek is gebleken dat het hebben van een zus een positieve invloed kan hebben op je leven. Het onderzoek, uitgevoerd door de School of Family Life van de Brigham Young University, onthulde dat zussen je zorgzamer en meer meelevend maken. Bovendien heeft het ook een positieve invloed op je sociale gedrag. Het onderzoek ontdekte ook dat onze zussen ons mentaal kunnen ondersteunen. De onderzoekers ontdekten dat het hebben van een zus de geestelijke gezondheid van mensen kan helpen, omdat ze hen aanmoedigen om over hun gevoelens te praten. Zussen kunnen ons helpen om ons minder alleen, minder onzeker en meer gewenst te voelen.

Ontwikkeling

Over het onderzoek zei assistent-professor Alex Jensen het volgende: ''Zussen helpen je sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals communicatie, compromissen sluiten en onderhandelen. Zelfs kleine conflicten tussen broers en zussen kunnen een gezonde ontwikkeling bevorderen.'' Blijkbaar zijn die discussies over wie voorin de auto mag zitten toch ergens goed voor geweest!

Daarnaast begrijpt je zus vaak de unieke dynamiek van jullie gezin en kan zij daardoor beter aanvoelen wat je doormaakt. Nog een reden om je zus dichtbij je te houden. Bovendien kan een zus een referentiekader zijn voor jou, wat kan helpen bij het vormen van je eigen identiteit. Misschien is je zus zelfs je rolmodel en motiveert ze je om ook je doelen na te streven.

Broers

Dit positieve effect krijgt nog een bijzondere noot: het onderzoek ontdekte zelfs dat mannen die opgroeiden met zussen betere communicatievaardigheden hebben en begripvoller zijn. The female effect!

''Sommige onderzoeken suggereren dat het hebben van een broer of zus van het andere geslacht een echt voordeel kan zijn in de adolescentie. Veel van die broer-zusrelaties worden hechter tijdens hun tienerjaren omdat ze elkaar helpen het andere geslacht te begrijpen'', vertelde Jensen aan Motherly. Zussen kunnen hun broers ook helpen om ruzies op te lossen en hun emoties onder controle te houden. Als dat niet genoeg redenen zijn om weer eens met je zus af te spreken, weten wij het ook niet meer!

Lifestyle
  • Her.ie, Motherly
  • The Parent Trap