Doping in de gym
Ongeveer 480.000 Nederlandse kracht- en vechtsporters gebruiken naar schatting illegale doping, zoals anabole steroïden, om hun spiermassa te vergroten. In het programma Focus waarschuwen experts voor de ernstige gezondheidsrisico’s hiervan. Presentator Lara Billie Rense spreekt met gebruikers en wetenschappers om te achterhalen waarom sporters deze risico’s nemen en waarom stoppen zo moeilijk is.
Gezondheidsrisico's
Het gebruik van anabole steroïden is gevaarlijk omdat ze ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Naast leverschade, een verstoord cholesterolgehalte, depressie en een verminderd libido, kunnen de middelen leiden tot hartproblemen, zoals hartfalen of een hartinfarct.
In de documentaire wordt langsgegaan bij het Doping Controle Lab van de Universiteit Gent. Hoogleraar Peter Van Eenoo, die het lab leidt, vertelt: "Anabool betekent eiwitopbouwend, en spieren zijn eiwitten." Hij legt uit dat anabole steroïden spieren doen vergroten. "De belangrijkste spier van ons lichaam is ons hart. En waar spreekwoordelijk 'een groot hart hebben' een goede zaak is, is dat fysiek niet het geval." Het kan volgens hem leiden tot hartfalen en een hartinfarct, en in sommige gevallen zelfs de dood.
In dat langetermijnrisico schuilt volgens hem ook het gevaar. "Anabole steroïden hebben relatief weinig acute neveneffecten, en daarom worden ze vaak minder schadelijk ingeschat." Ze komen pas op langere termijn naar voren.
'Hartleers'
Dat de middelen gevaarlijk zijn, weten de meeste krachtsporters inmiddels wel. Maar dat weerhoudt gebruikers er niet van ze alsnog te injecteren. Bodybuilder Jan Loomans gebruikt nu al 25 jaar anabolen. "Door anabolen is mijn hart vergroot, en heb ik te weinig zuurstof", vertelt hij in de documentaire. Maar ondanks hartklachten is stoppen voor hem geen optie. "Ik loop bij een cardioloog, maar ik ben er niet meer naartoe gegaan." Voor velen is uiterlijk inmiddels belangrijker dan de gezondheidsnadelen. "Je voelt je het mannetje; een goddelijk gevoel", aldus een gebruiker in de docu.
Begeleiding
Ook internist-endocrinoloog Diederik Smit ziet vaak gebruikers die ondanks de vele risico's er toch voor kiezen om door te gaan. "Dan leef ik maar tien jaar korter, maar dan heb ik er nu wel alles uitgehaald", is een van de vele argumenten die hij hoort in zijn kliniek. Diederik is werkzaam in de Android Health Clinic, de enige kliniek in Nederland gespecialiseerd in het bieden van medische begeleiding bij het gebruik van anabole steroïden.
Alleen maar zeggen dat ze moeten stoppen, vindt de arts niet zinvol. In zijn kliniek adviseert en begeleidt hij gebruikers. Door zich te richten op het beperken van de schade, wordt volgens Smit gezondheidswinst geboekt. Desondanks is de kliniek geen voorstander van gebruik en benadrukken ze, net als Van Eeno, de risico's van anabolen steroïden. "Ze werken op de hartspier in, en geven dan groei van de hartspier. Bij een bicep of een borstspier is extra spiermassa meer kracht, maar bij een hart werkt dat niet zo. Extra spiermassa ligt alleen maar in de weg. Als er op termijn zoveel spiermassa is, kan het bloed niet meer op de juiste plek terechtkomen en kan het zijn dat het hart niet meer voldoende zuurstof krijgt."
De documentaire Doping in de gym is terug te zien op NPO Start.
- Focus: Doping in de gym (NPO NTR)
- Adobe Stock