Groente-rundvleessoep
Deze groente-rundvleessoep is een feestje voor de koude, donkere dagen. Dankzij de malse stukjes rundvlees, groenten en aardappelen zit je na deze soep gegarandeerd vol. Alle ingrediënten laat je sudderen in een tomatenbouillon, waardoor de soep een ware smaakexplosie is.
Dit zijn de ingrediënten:
- 900 gram rundvleesstoofvlees
- 75 gram ui, gesnipperd
- 3 wortels, geschild, gehalveerd en in plakjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
- 2 tot 3 teentjes fijngehakte knoflook
- 1 blik (800 gram) tomatenblokjes, niet afgieten
- 1,5 theelepel Italiaanse kruiden
- 1 laurierblad
- Ruim 1,5 liter runderbouillon
- 300 gram Russet-aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 75 gram bevroren maïs
- 75 gram bevroren erwten
- 100 gram bevroren gesneden sperziebonen
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- Peper en zout naar smaak
Zo maak je 'm klaar:
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Kruid het stoofvlees met zout en peper naar smaak.
- Leg de helft van het vlees in de pan in een enkele laag. Bak 3-4 minuten per kant of totdat het bruin is.
- Herhaal dit met het resterende vlees. Leg het vlees op een bord en dek af om warm te houden.
- Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe aan de pan. Bak 4-5 minuten of totdat het zacht is. Voeg de knoflook toe en bak 30 seconden.
- Voeg het vlees terug in de pan samen met de tomaten, Italiaanse kruiden, laurierblad en runderbouillon. Breng aan de kook en laat op een laag vuur sudderen.
- Laat 60 minuten sudderen of totdat het vlees mals is.
- Voeg de aardappelen toe aan de pan en kook nog eens 20 minuten of totdat ze zacht zijn.
- Roer de maïs, erwten en sperziebonen erdoor. Kook 5 minuten. Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Verwijder het laurierblad. Strooi de peterselie erover en serveer.
Vegan zwarte bonensoep
Deze zwarte bonensoep is veganistisch, glutenvrij, zuivelvrij en notenvrij. Bovendien bevat de soep gedroogde bonen, die veel smakelijker en gezonder zijn dan de ingeblikte versies. De smaak is rijk en hartig, met een rokerige pittigheid van de chipotle pepers. De groenten voegen een subtiele zoetheid toe, terwijl het limoensap een frisse kick geeft. En nog eenvoudig klaar te maken ook!
Dit zijn de ingrediënten:
- 450 gram gedroogde zwarte bonen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui, geschild en gesnipperd
- 2 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd en gesneden
- 4 tot 6 teentjes knoflook, fijngehakt
- Ongeveer 4 eetlepels gehakte koriander
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 tot 2 chipotle pepers in adobosaus, fijngehakt
- 2 laurierbladeren
- 1,5 liter groentebouillon (of meer, naar wens)
- 1 tot 2 eetlepels vers limoensap
- 1 theelepel zout (meer of minder naar wens)
- Optioneel ter garnering: geraspte kaas, pico de gallo, limoenschijfjes, gehakte koriander, tortillachips
Zo maak je 'm klaar:
- Bereid alle groenten voor en snijd ze. Controleer de bonen op kleine stenen of ander vuil.
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui, paprika's, knoflook en gehakte koriander toe. Bak dit 3-5 minuten totdat de groenten zacht worden.
- Voeg de komijn, oregano, zout, chipotle pepers, laurierbladeren, zwarte bonen en groentebouillon toe. Roer goed door en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de soep 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen, totdat de bonen volledig gaar zijn en de smaken goed gemengd zijn. Roer af en toe door de soep.
- Controleer of de bonen gaar zijn. Als de soep te dik is, voeg dan 1/2 tot 1 kop extra bouillon toe en roer goed door.
- Roer het limoensap erdoor. Proef en voeg indien nodig zout en peper toe.
- Serveer warm met je favoriete soepgarneringen.
Linzenstoofpot met worst uit de slow cooker
Voor dit recept heb je een slowcooker nodig, een ideale pan die al het werk voor je doet. Ondertussen ga je rustig aan het werk of boodschappen doen en verwelkomt de heerlijke geur van deze soep je wanneer je thuiskomt! Het is ontzettend eenvoudig te maken, omdat je alleen de ingrediënten hoeft te snijden; verder doet de slowcooker al het werk.
Dit zijn de ingrediënten:
- 2 stengels bleekselderij, gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 middelgrote wortels, gesneden
- 1 middelgrote prei, alleen het witte en lichte groene deel, dun gesneden
- 170 gram gerookte kalkoenworst, in stukjes van 1 centimeter gesneden
- 150 gram bruine linzen, gewassen
- 120 gram groene linzen, gewassen
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel currypoeder
- 1 theelepel verse tijmblaadjes
- 0,5 theelepel gemalen komijn
- 0,5 theelepel (koosjer) zout
- 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
- 1,5 liter kippenbouillon met minder zout
- 180 milliliter Griekse yoghurt
- Verse koriander
- 1 limoen, in acht partjes gesneden
- Naanbrood voor erbij
Zo maak je 'm klaar:
- Snijd de bleekselderij, wortels en prei in stukjes. Pers de knoflook.
- Giet de linzen af en was deze.
- Voeg de bleekselderij, knoflook, wortels, prei, worst, linzen, tomatenpuree, currypoeder, tijm, komijn, zout en peper toe aan de slowcooker. Roer door totdat alles goed gemengd is.
- Roer de bouillon erdoor. Dek af en laat 8 uur sudderen (of 4 uur als je de slowcooker hoger instelt) of totdat de linzen gaar zijn.
- Serveer door de soep over de kommen te verdelen en te garneren met yoghurt en koriander.
- Serveer met limoenschijfjes en naanbrood.
Eiwitrijke soepen zijn een heerlijke manier om je dag af te sluiten. Of je nu op zoek bent naar een hartige maaltijd na een lange dag of een gezond alternatief wilt, deze soepen bieden de perfecte balans van smaak en voedingsstoffen. Perfect voor de koude, donkere dagen!
- Popsugar
- Adobe Stock