Emotie-eten aanpakken: hoe blijf je in balans?

Iedereen kent het stereotype uit films: een vrouw die na een break-up huilend op de bank zit, omringd door een gigantische hoeveelheid chocolade, ijs en misschien zelfs een fles wijn. Hoewel we daar natuurlijk om kunnen lachen, is emotie-eten in het echte leven een serieus probleem met vervelende gevolgen.

Emotie-eten

Troost zoeken in eten

Emotie-eten ontstaat vaak door stress, verdriet of andere emotionele triggers. Hoewel het op dat moment een kort gevoel van comfort biedt, leidt het daarna vaak tot schuldgevoel – en laten we de extra kilo’s niet vergeten. Hoe kun je, zelfs op momenten dat je je minder goed voelt, de balans bewaren in een gezond voedingspatroon? Wij helpen je op weg.

Triggers herkennen

Identificeer de momenten waarop je in emotie-eten vervalt. Dit kunnen specifieke situaties zijn, zoals stress op het werk, eenzaamheid, of verveling, maar ook bepaalde emoties zoals frustratie of verdriet. Door helder in kaart te brengen welke omstandigheden of gevoelens dit gedrag uitlokken, kun je patronen ontdekken. Dit inzicht maakt het niet alleen makkelijker om te begrijpen waarom je naar voedsel grijpt, maar helpt je ook om proactief strategieën te ontwikkelen om dit te voorkomen. Denk aan alternatieven zoals bewegen, een ontspanningsoefening doen, of je gevoelens delen met iemand die je vertrouwt. Door bewust met deze triggers om te gaan, kun je voorkomen dat je telkens in dezelfde valkuil stapt.

Bewustwording creëren

Door bewust te eten leer je je gevoelens beter herkennen. Vraag jezelf af of je echt honger hebt, of dat je een ander gevoel probeert te stillen met dat koekje. Zo leer je beter onderscheid maken tussen momenten waarop je echt trek hebt, verzadigd bent, of een craving hebt naar iets wat niet door voeding opgelost kan worden. Het is belangrijk deze signalen van je lichaam te herkennen, zodat je op momenten dat je lichaam daadwerkelijk om voeding vraagt, kunt geven wat het nodig heeft.

Leren omgaan met emoties

Emotie-eten is een copingmechanisme om met negatieve emoties om te gaan, zoals stress, boosheid of verdriet. Het biedt tijdelijk verlichting, waardoor je minder geconfronteerd wordt met je emoties. Helaas creëert dit een vicieuze cirkel: slechte voeding kan je mentaal ook slechter laten voelen. In plaats van je negatieve emoties te verzachten met eten, probeer ze te voelen en te accepteren zoals ze zijn. Een wandeling maken, sporten of troost zoeken bij een vriendin kan je helpen om je gevoelens beter te begrijpen en leidt bovendien af van de neiging tot emotie-eten.

Kies voor gezonde alternatieven

Je kunt de neiging tot emotie-eten ombuigen naar een gezonde gewoonte door te kiezen voor alternatieven zoals een stuk fruit of een glas water. Ongezonde snacks bevatten vaak veel suiker, wat leidt tot pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Deze schommelingen versterken niet alleen de drang naar eten, maar hebben ook invloed op je humeur, waardoor negatieve gevoelens kunnen verergeren. Fysieke afleiding, zoals een wandeling maken of sporten, kan eveneens helpen. Dit biedt niet alleen ontspanning, maar helpt je ook om je gedachten te verzetten en beter om te gaan met emoties.

Food
  • FitChef, Zilveren Kruis, Diëtistenpraktijk Sleegers
  • Videostill Bridget Jones