Zo maak je korte metten met dit insectje

Een nadeel van het steeds beter wordende weer? Insecten. De buitendeur kan open en je kunt in de tuin genieten van de zon die zich laat zien, maar zonnestralen zijn niet het enige dat tevoorschijn komt. Ook mieren, wespen en fruitvliegjes zullen zich weer laten zien.

Een insect dat je daarentegen het hele jaar tegen kan komen, is het zilvervisje. Die naam klinkt misschien lief, maar het is een ongedierte dat vermoedelijk tevoorschijn komt door gebrek aan isolatie. Vervelend, maar Happy in Shape weet wat je er tegen kunt doen!

Zilvervisjes

Je kunt zilvervisjes verwarren met papiervisjes, dus laten we allereerst het verschil uitleggen: zilvervisjes hebben fijne, glanzende schubben en zijn ongeveer 7 tot 12 milimeter groot. Papiervisjes zijn wat groter, vaak zo'n 15 milimeter lang. Ze zijn grijsachtig van kleur en hebben wat spikkels.

Sure dat je met zilvervisjes te maken hebt? Dan vraag je je vast het volgende af: zijn zilvervisjes schadelijk? Alvast één troost: dat valt wel mee. Maar… als ze in groten getale tevoorschijn komen, kan het vervelend worden. Sowieso is het idee dat er insectjes in je huis rondkruipen niet fijn, en zeker niet als je ze (regelmatig) aantreft in je aanrechtkastjes, badkamers of boekenkast. Om maar wat populaire plekken te noemen…

Voorkomen

Korte metten mee maken dus. Zilvervisjes houden van vochtige omgevingen, dus het is van belang, zeker met dit warme lenteweer, dat je je huis goed ventileert om zo de temperatuur en de vochtigheid laag te houden. Lijkt je dit ingewikkeld? Dan kun je eventueel een hygrometer aanschaffen om de luchtvochtigheid binnenshuis goed in de gaten te houden.

Extra tip: zorg dat naden en kieren goed zijn gekit, zodat zilvervisjes daar niet tussen kunnen kruipen.

Bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen, maar als je al last hebt van zilvervisjes, zit er niets anders op dan ze tegen te gaan. Gelukkig heb je daarvoor geen chemische middelen voor nodig, want met een paar simpele huismiddeltjes kun je de diertjes bestrijden.

Bestrijden klinkt trouwens onnodig agressief, want je kunt de diertjes gewoon lokken, 'vangen' en naar buiten brengen. Hoe? Zilvervisjes komen maar al te graag af op een halve aardappel in een open plastic zak. Geen aardappeleter? Je kunt ook een witte, katoenen doek vochtig maken en er wat gipspoeder op te strooien, want daar zijn de visjes ook dol op. Schud vervolgens de doek (met daarop de zilvervisjes) buiten uit et voilà: jij ben er vanaf!

Op zoek naar meer tips? Klik hier.

Beeld: iStock

Laatste nieuws