doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_below_menu_allpages');

Ellen DeGeneres deelt haar corona symptomen

Dit zijn tot nu toe de bijwerkingen van het coronavaccin in Nederland

Er zijn zo'n honderd meldingen gedaan over bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech vaccin.
doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_below_image_article');
bijwerkingen coronavaccin

Het coronavaccin is er nu ruim een week en de eerste groepen zijn gevaccineerd. Hoewel het er positief uitziet, zijn er toch zo'n honderd meldingen gedaan over bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech vaccin. Wij zetten ze voor je op een rij.

doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_in-content_top_article');

Allergische reacties

Het lijkt tot nu toe goed te gaan met het vaccineren in ons land. Slechts twee mensen kregen een allergische reactie, zo meldt het bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Beide patiënten zijn snel behandeld en hersteld. Het was al bekend dat het vaccin in zeldzame gevallen een allergische reactie kan opleveren, maar volgens het CBG is het goed te behandelen. 'Met de juiste medische behandeling binnen handbereik en onder de juiste supervisie kan de reactie goed behandeld worden.' Fabrikant Pfizer heeft dan ook geadviseerd om na de prik een kwartier te wachten, zodat medici bij eventuele reacties meteen kunnen ingrijpen.

Milde bijwerkingen

De overige meldingen betreffen milde bijwerkingen. Deze zijn ook al naar voren komen uit het klinische onderzoek en zijn dus niet verrassend. Het gaat hierbij om een pijnlijke en soms wat gezwollen plek op je arm daar waar je geprikt bent, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen, gewrichtspijn en koorts. Deze beginnen meestal binnen 2 dagen na de vaccinatie. Na de tweede vaccinatie hebben meer mensen klachten dan de eerste keer.

Ouderen en huisartsen

Op 6 januari is het vaccineren in Nederland begonnen, waarbij het zorgpersoneel als eerste aan de beurt was. Inmiddels is de tweede groep aan de beurt voor een prik: kwetsbare ouderen en mensen met een beperking. In elf zorginstellingen zijn onlangs de eerste prikken gezet. Daarnaast worden huisartsen deze en volgende week gevaccineerd. Dat is sneller dan verwacht en heeft te maken met de opkomst van de Britse variant van het coronavirus.

doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_in-content_bottom_article');