6 Onverwachte dingen die je met een avocadopit kunt doen

Gooi jij je avocadopit altijd weg? Zonde!

Avocadopit

Gooi jij je avocadopit altijd weg? Zonde! Van je beautyregime verrijken tot je smoothie boosten: dít kun je er zoal mee doen.

1. Plant een avocadoboom
Gezonder, goedkoper, leuker – al moet je er wel wat geduld voor hebben. Nadat je de pit hebt gewassen en hebt laten ontkiemen in een glas water, kun je hem planten waar je maar wil. Met een beetje geluk pluk je dan een paar jaar later al je eigen homegrown avocado’s.

2. Eet hem op
Wist je dat avocadopitten extreem gezond zijn? De pit barst van de antioxidanten, is vezelrijk, verlaagt je slechte cholesterolgehalte en werkt ontstekingsremmend. De smaak is wat bitter, dus het beste kun je hem bijvoorbeeld door een smoothie blenden (daarvoor heb je wel een sterke blender/keukenmachine nodig).

3. Smeer hem op je gezicht
Als je de avocadopit eerst droogt en vervolgens tot een poeder maalt, kun je hem verwerken in een gezichtsmasker of scrubje; dankzij de hoeveelheid aan mineralen in de pit, waaronder magnesium en kalium, een ware traktatie voor je huid.

4. Maak er shampoo van
Avocadopitten zijn zelfs goed voor je haar. Door het schaafsel van een paar pitten te koken en het kookwater vervolgens te mixen met een klein beetje van je normale shampoo, kun je een natuurlijkere shampoo/conditioner creëren. Gebruik voor het beste resultaat een zachte shampoo zónder bijvoorbeeld synthetische siliconen (die op de korte termijn glans geven, maar op de lange termijn juist schadelijk zijn voor je haar).

5. Stop hem in je guacamole
Door de pit in je guacamole te stoppen, blijft je dipje langer groen. Voor de beste resultaten roer je er ook nog wat citroensap doorheen en dek je hem af met plastic om oxidatie te minimaliseren.

6. Maak er thee van
Halveer de pit, doe hem in een kop met kokend water, laat hem tien minuutjes trekken en drink langzaam op. Goed voor een gevoelige buik.

Food
  • iStock