7 Dingen waarvan je niet wist dat ze voor een slechte adem kunnen zorgen

Roken en knoflook zijn vanzelfsprekend, maar deze dingen had je niet verwacht.

Niemand wil het, maar soms ontkom je er niet aan: een slechte adem. Bepaalde gewoontes, zoals het eten van knoflook of roken van sigaretten kunnen hieraan bijdragen. Dat weten we allemaal. Maar wist je dat een onaangename adem ook veroorzaakt kan worden door onderstaande dingen?

1. Slechte mondhygiëne

Op nummer één staat toch wel een slechte mondhygiëne. Poets, flos en stoker jij je tanden niet goed of niet vaak genoeg? Dan blijven onverteerde voedseldeeltjes op je tanden plakken en wanneer dit wordt afgebroken zorgt dat voor een vieze geur. Poets daarom twee keer per dag je tanden en vergeet niet om je tong ook te schrobben. Stoker en flos daarnaast ook dagelijks.

2. Niet voldoende drinken

Het is zo ontzettend belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen en ook voor je mondgezondheid is dit cruciaal. Drink je te weinig? Dan neemt je speekselproductie af en de plaque die daardoor in je mond blijft, kan dan voor nare geurtjes zorgen.

3. Een bepaald dieet

Volg je een bepaald dieet? Ook dat kan invloed hebben op je adem. Neem nu het ketodieet. Bij dit dieet eet je weinig koolhydraten en je lichaam gebruikt dan vetzuren om ketonen aan het bloed te leveren, zodat je lichaam sneller vet verbrandt. Je lichaam maakt tijdens dit proces echter ook aceton aan en dat kan voor een onprettige adem zorgen.

4. Te weinig eten

Ook te weinig eten kan ervoor zorgen dat je niet lekker uit je straatje ruikt. Te weinig eten – of maaltijden overslaan – resulteert in speekselklieren die in slaapstand raken. Je kunt daardoor een droge mond krijgen en daardoor ruik je niet lekker.

5. Medicatie

Het slikken van belangrijke medicatie is zeker niet iets wat je moet skippen, maar het kan wel zorgen voor een vieze adem. Zo kunnen antidepressiva, diabetesmedicatie en cholesterolmedicatie zorgen voor een droge mond en daardoor een naar luchtje.

6. Problemen met de spijsvertering

Ook wanneer je problemen met je spijsvertering ervaart, kan dit ervoor zorgen dat je een vieze adem hebt. Zo kan brandend maagzuur ervoor zorgen dat je mond droog wordt en zoals we weten kan dat weer voor een stinkende adem zorgen.

7. Lactose-intolerantie

Buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree zijn de symptomen waar we aan denken bij een lactose-intolerantie, maar ook een slechte adem blijkt een symptoom. Is iemand lactose-intolerant? Dan maakt het lichaam niet genoeg lactase aan, een enzym dat lactose afbreekt. De lactose komt daardoor niet in je bloed terecht, maar in je maagdarmstelsel. Daar gaat het vervolgens gisten en dat resulteert in vies ruikende gassen die je dan uitademt.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws