Ook zo’n last van hooikoorts? Dit kun je ertegen doen

Heb jij tevergeefs alles al tegen die vervelende allergie geprobeerd? Er is nog hoop!

Het hooikoorts-seizoen is weer begonnen en dat betekent dat de branderige ogen en snotterige neuzen weer tevoorschijn komen. Heb jij alles al geprobeerd om deze vervelende allergie tegen te gaan, maar helpt er niets? Dan moet je snel verder lezen, want wij hebben misschien de oplossing voor je. 

Wat is het? 

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeelkorrels, pollen van bomen, grassen en (on)kruiden. Je kunt zelfs een reactie krijgen op kamerplanten! Maar liefst 20% van de Nederlandse bevolking heeft er last van, dus het is een flinke stoorzender in ons land. Het hooikoorts-seizoen loopt van februari tot en met augustus, maar als je ‘mazzel’ hebt, heb je slechts enkele weken last van de allergie. Heb je nooit last gehad van hooikoorts? Juich dan maar niet te vroeg, want je kunt op latere leeftijd ook nog hooikoorts krijgen.

Wat doe je ertegen? 

Volgens professor en allergoloog Philippe Gevaert van het UZ Gent zijn er twee manieren om te proberen om hooikoorts tegen te gaan. De ene is door middel van medicijnen en sprays tegen allergieën. Als dit niet helpt, kun je overgaan op immunotherapie. Gevaert: “Deze methode is bijzonder efficiënt, maar wordt nog niet overal terugbetaald, waardoor ze doorgaans enkel gebruikt wordt bij patiënten die de symptomen anders niet onder controle krijgen.” Hij vindt dit een treurig feit, omdat bewezen is dat de combinatie van immunotherapie en een symptomatische behandeling erg efficiënt kan zijn. 

De hoop opgegeven? Grazia schreef ooit dat een pissebed op wonderbaarlijke wijzen kan helpen tegen hooikoorts. Alles daarover lees je hier

Lees ook: Tientallen meisjes verkeerd gevaccineerd door blunder GGD

Bron: HLN.be, Beeld: iStock

Laatste nieuws