Is het opnieuw vullen van je waterflesje slecht voor de gezondheid?

Wij hebben het antwoord voor je

Is het opnieuw vullen van je waterflesje slecht voor de gezondheid?

Vul jij ook regelmatig je waterflesje onder de kraan? Het is niet alleen gezond voor je (om veel water te drinken), maar is ook nog eens een stuk goedkoper dan steeds een nieuw flesje water te kopen. Er gaan echter regelmatig verhalen dat er in de plastic waterflesjes stoffen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Gezondheidsnet ging op onderzoek uit en daar kwamen bijzondere feiten uit. 

Plastic

Volgens Gezondheidsnet zijn er twee soorten plastic flessen: De recyclebare flessen en de wegwerpflessen. De materialen zouden hetzelfde zijn, alleen zijn de wegwerpflessen dunner. Deze worden dan ook vaker gebruikt als hervulbare flesjes. Volgens hen bestaan deze flesjes uit stabiel kunststof zonder weekmiddelen en zonder schadelijke chemicaliën. Volgens hen komen er alleen stoffen vrij wanneer het plastic wordt blootgesteld aan zeer hoge temperaturen, bijvoorbeeld bij het omsmelten. 

Bacteriën

Wel zouden er bacteriën, algen of schimmels in de flesjes kunnen ontstaan als je ze te lang gebruikt. Factoren die hier een rol in spelen zouden water, de mond, de omgeving, de tijdsduur en de mate van schoonmaken kunnen zijn. Als het water er te lang zou blijven staan, is er een mogelijkheid dat de bestaande micro-organismen een soort toxine af kunnen geven, wat schadelijk is. Houd daarom het flesje goed schoon of wissel af en toe met een nieuw flesje.

Lees ook: Artsen: Bruisballen zijn ontzettend slecht voor de vagina

Bron: Gezondheidsnet, Beeld: iStock