Deze 27 banen zijn slecht voor je gezondheid

Maar ze zijn wél goed voor (de gezondheid van) anderen!

Lees ook

Iedere baan heeft wel plus- en minpunten en tijdens een stressvolle periode is geen enkele baan goed voor de gezondheid. Er zijn echter ook banen die écht schadelijk zijn voor de gezondheid en dat zijn niet de banen die je gelijk in gedachte had! 

Work, work, work

De meest ongezonde banen zijn namelijk die van kaakchirurgen, tandartsassistenten en tandartsen. Business Insider heeft dit bekendgemaakt in een lijst met de 27 meest schadelijke banen voor de gezondheid. Voor het onderzoek naar deze banen zijn er gegevens gebruikt uit de databank van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De grootste gezondheidsrisico’s van deze 27 banen zijn vooral blootstelling aan verontreinigde stoffen (contaminanten), blootstelling aan ziektes en infecties, stralingsbelasting, risico op kleine brandwonden, sneeën, beten en steken, en de tijd dat je zit.

Score

De grootte van de risico’s zijn beoordeeld met een scoren van 0 tot 100. Hoe hoger het cijfer, hoe groter het gezondheidsrisico. Tandartsen worden (met een score van 65,4) meer blootgesteld aan contaminanten, ziektes en infecties dan ieder ander beroep. Daarnaast brengen ze ook de meeste tijd zittend door, wat, door de wetenschappers wordt gesuggereerd, je levensduur verkort. Op de tweede plek staan stewardessen, met een score van 62,3. Dit komt door hun blootstelling aan contaminanten en ziektes van de passagiers in het vliegtuig. De derde plek is voor de verpleegkundigen, anesthesisten en hun assistenten (ook met een score van 62,3). Ook bij hen is de langdurige blootstelling aan ziektes, infecties en radiatie de oorzaak. De meest onverwachte beroepen op de lijst zijn toch wel immigratie-inspecteurs (zesde plek), koelingsmonteurs (22e plek) en liftinstallateurs (24e plaats). 

De lijst 

1. Kaakchirurgen, tandartsen en tandartsassistenten 2. Stewardessen 3. Verpleegkundigen, anesthesisten en hun assistenten 4. Dierenartsen, hun assistenten en de technici eromheen 5. Podologen 6. Immigratie en douane-inspecteurs 7. Histotechnologisten en histologische technici 8. (Afval)Water zuiveringsinstallatie en netbeheerders 9. Stationaire ingenieurs en boiler operatoren 10. Chirurgische en medische assistenten, technologen en technici 11. Derrick operatoren (olie en gas) 12. Piloten, bijrijders en boordwerktuigkundigen + Medische apparatuur opstellers 14. Operationele technici voor nucleaire apparatuur 15. Grofvuil-ophalers 16. Vuurvaste materialen reparateurs (behalve baksteenmetselaars) 17. Mijnbouw machine operatoren + Spoedeisende medische technici en paramedici 19. Chemische fabriek en netbeheerders + Service unit operatoren (olie, gas en mijnbouw) 20. Intensive care verpleegkundigen 21. Koelingsmonteurs 22. Nucleaire geneeskunde technologen 23. Liftinstallateurs + Balsemers + Metaalraffinage oven exploitanten en offertes + Radiologen

Lees ook: Kan jij niet tegen eetgeluiden? Dan schijn je een serieuze aandoening te hebben 

Bron: Marie Claire, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook