Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken

Wow!

Lichaam roken

Is jouw goede voornemen om met roken te stoppen? Hell yes! wel is het handig om te weten dat er heel wat met je lichaam staat te gebeuren. Wij zetten alles stap voor stap op een rij, van het eerste uur tot vijftien jaar nadat je gestopt bent.

Stoppen met roken

Dat roken slecht is voor je gezondheid, weten we allemaal. Echter is het, als je eenmaal bent begonnen, erg verslavend en kan stoppen een hele uitdaging zijn. Toch is het geweldig als je die stap durft te zetten. Want roken heeft behoorlijk wat negatieve effecten op je lichaam. Met datzelfde lichaam gebeurt veel wanneer je de laatste peuk hebt uitgetrapt. Kun je eigenlijk weer net zo gezond worden als iemand die nooit heeft gerookt? Wij zetten het op een rij. Dit gebeurt er na…

1 uur

Als jij veel rookt(e) merk je de eerste effecten al na een uur. Je hartslag daalt dan weer naar een normaal tempo, ook je bloeddruk daalt en de circulatie in je lichaam verbetert.

12 uur

Na twaalf uur begint het ontgiften in je lichaam. Door te roken krijg je allerlei gifstoffen binnen, waaronder koolmonoxide. Dit gas kan fataal zijn voor je lichaam. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er geen zuurstof meer in je longen en bloed terecht komt. Een goede reden om te stoppen, dus. Na twaalf uur is je lichaam in staat om zichzelf van koolmonoxide te ontdoen, waardoor het zuurstofgehalte in je lijf weer stijgt.

1 dag

De ontwikkelingen in je lichaam gaan snel. Het risico op een hartaanval is nu gedaald. Daarnaast is je bloeddruk nog verder gedaald. Je zult vanaf nu ook merken dat fysieke inspanning makkelijker wordt.

2 dagen

Roken beschadigt veel in je lichaam, waaronder de zenuwuiteinden die je geur en smaak reguleren. Twee dagen nadat je de laatste sigaret hebt uitgemaakt, beginnen deze langzaam te herstellen. Je zult merken dat je reukvermogen stijgt en je smaak veel levendiger wordt.

3 dagen

Dat stoppen met roken niet zonder slag of stoot gaat, zul je op dag drie duidelijk merken. De nicotinewaarde in je lichaam is dan voor een groot deel uitgeput. Het is natuurlijk beter voor je lichaam dat het geen nicotine bevat, maar je zult hier wel last van krijgen. Zo kan het zijn dat je humeurig of geïrriteerd bent en hoofdpijn krijgt.

1 maand

Na een maand zijn je longfuncties flink verbeterd. Je zult dan ook veel minder hoesten of kortademig zijn. Ook merk je dat je meer uithoudingsvermogen hebt en dus veel beter kunt sporten.

3 tot 9 maanden

Het gaat steeds beter met je lichaam. Je merkt dat je nu veel dieper en helderder kunt inademen. Daarnaast zul je minder hoesten. Moet je nog wel hoesten? Dan is het om je longen op te frissen, waardoor je minder vaak verkouden wordt en andere ziektes oploopt. Tot slot heb je nu al veel meer energie.

Na 1 jaar

Een nieuw hoogtepunt: het risico op hartzieken is nu met de helft verminderd.

5 jaar

Op dit punt is het risico op een beroerte en baarmoederhalskanker net zo groot als die van een niet-roker. Je loopt nu ook de helft minder kans op kanker in je mond, keel en blaas in vergelijking met het moment waarop je stopte.

10 jaar

Na tien jaar heb je de helft minder kans om te overlijden aan longkanker, vergeleken met iemand die nog wél rookt.

15 jaar

Vijftien jaar na je laatste sigaret is je lichaam weer goed hersteld. De kans op hartziekten is nu alsof je nooit hebt gerookt. Wanneer je net stopt met roken, lijkt het een enorm lange weg om hier te komen. Echter ben je dit vijftien jaar later al heel snel vergeten, omdat je er een goed humeur, gezond en fysiek sterk lichaam voor terug krijgt. Een geweldige beloning!

Bron: Kookfans | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Kookfans
  • iStock