6 tips om nek- en rugklachten door thuiswerken te voorkomen

Want voorkomen is beter dan genezen!

thuiswerken

Thuiswerken is voor veel mensen inmiddels het nieuwe normaal geworden. Langer slapen en werken in comfy kleding zijn natuurlijk dé voordelen, maar zo'n home office kan ook zorgen voor vervelende nek- en rugklachten. Met deze tips maak jij een thuiswerkdag zo ideaal mogelijk!

1. Beeldscherm

Sommige mensen hebben inmiddels een kamer in huis omgetoverd tot een heus thuiskantoor. Heb jij daar niet de ruimte voor? Dan is de kans groot dat je gewoon aan de keukentafel zit, zonder drie beeldschermen en een apart toetsenbord. Dit is natuurlijk prima voor een dagje, maar als je regelmatig thuiswerkt raden we je aan om je werkplek toch te verbeteren. Zo is het belangrijk om je beeldscherm of laptop op ooghoogte te zetten. Op die manier hoef je niet de constant naar beneden te kijken, waardoor je nekklachten en hoofdpijn kunt voorkomen. Gebruik hiervoor een laptopstandaard of (budgetproof) een stapel boeken. Het enige dat je nog nodig hebt is een los toetsenbord en muis, en voilà: een perfecte thuiswerkplek waar je in een goede houding kunt werken!

2. Je bed uitkomen

Wanneer je thuiswerkt heb je geen reistijd, waardoor je langer in bed kunt blijven liggen. Het is dan ook heel verleidelijk om vervolgens de hele dag in je bed te blijven liggen, met je laptop op schoot. Heel comfortabel, maar niet goed voor je houding. Onbewust leun je met je schouders naar voren en staat je laptop te laag. Een bed of bank is dan ook geen ideale werkplek. Daarnaast is het belangrijk om werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. Bewaar het bed en de bank voor ontspanning en gebruik een andere plek om te werken.

3. Bewegen

Wanneer je de hele dag stil zit, is de kans groot dat er nek- en rugklachten ontstaan. Dit kun je gelukkig makkelijk voorkomen door veel te bewegen. Op kantoor loop je regelmatig naar het koffiezetapparaat, dus doe dit thuis ook. Sta af en toe op, loop een rondje door het huis, haal wat te drinken en strek je even uit. Ga tijdens de lunch even naar buiten, al is het maar tien minuten. Dit is niet alleen goed om klachten te voorkomen, maar ook voor je mentale gezondheid. Geen zin om te lopen? Staand bellen is ook een goede optie.

4. Eenvoudige oefeningen

Beginnen je nek, rug of schouders stijf aan te voelen? Dan is het tijd voor wat oefeningen om de klachten te verhelpen. Draai je schouders naar voren en naar achteren en beweeg je hoofd van links naar rechts. Een paar squads of push-ups kunnen natuurlijk ook nooit kwaad! Nu begint je bloed weer te stromen, waardoor je weer (pijnvrij) aan de slag kunt.

5. Warmte

Zorg ervoor dat het niet te koud is op je werkplek. Als je een koukleum bent zorg je hier waarschijnlijk sowieso al voor, maar ook voor de warmbloedige mensen onder ons is dit een belangrijke tip. Wanneer het koud is, trekken je spieren samen. Daar krijg je op een gegeven moment last van. Zet de verwarming een graadje hoger of trek een warme trui aan om dit te voorkomen!

6. Massage

Zit je thuiswerkdag erop en heb je toch nog een pijntje hier en daar? Vraag dan om een massage van je partner, ouders of huisgenoot. Of verwen jezelf (en je lichaam) eens in de zoveel tijd met een bezoekje aan een professionele masseur. Geen partner of iemand anders die je kan masseren? Ga dan met je rug tegen de muur staan met een tennisbal ertussen, leun hier tegenaan en oefen lichte druk uit op de gevoelige plekken. Klinkt misschien gek, maar het helpt echt!

Bron: Tips en Weetjes, Fem Fem | Beeld: iStock

Fit
  • Tips en Weetjes, Fem Fem
  • iStock