Optimisten hebben effectievere workouts

Attitude is alles, zo blijkt maar weer. Óók in de sportschool. Nieuw onderzoek wijst uit: een optimistische instelling beïnvloedt het effect van je wo

Optimisten hebben effectievere workouts

Attitude is alles, zo blijkt maar weer. Óók in de sportschool: nieuw onderzoek heeft aangetoond dat een optimistische mindset tot effectievere workouts kan leiden. 

Als je dénkt dat een workout een positief effect zal hebben, is de kans groter dat die workout daadwerkelijk een positief effect hééft. Dat bleek uit een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Behavioral Medicine. Hoewel er in het onderzoek alleen is gekeken naar het effect van een positieve dan wel negatieve mindset in relatie tot een fietstraining, zeggen de onderzoekers dat het onderzoeksresultaat waarschijnlijk voor alle duursporten geldt.

Wat er precies gebeurt als je met positieve verwachtingen de sportschool induikt? Na het sporten heb je een betere bui én heb je minder angstgevoelens dan pessimistische sporters. Ook is er een neurofysiologisch voordeel: optimistische sporters hebben na een workout een relaxter zenuwstelsel.

Think happy thoughts, dus! Hier een paar tips om sowieso een wat positievere sportattitude te krijgen:

1. Vind je ritme

Geen ochtendmens? Dwing jezelf dan bijvoorbeeld ook niet om vroeger op te staan om de sportschool in te duiken. Ga, indien mogelijk, sporten op de momenten dat het voor jouw lijf het beste voelt.

2. Forceer niets

Sporten moet leuk blijven. Zit je er even helemaal doorheen en heb je veel stress? Geef jezelf dan ook de ruimte om een keer níet te gaan.

3. Stel een doel

Doelloos sporten is een stuk minder leuk dan sporten met een mooi doel voor ogen. Wil je gezonder, strakker of sterker worden? Wil je over een jaar 10 kilometer kunnen rennen? Of binnen vijf jaar fantastisch kunnen dansen? Schrijf je doelstelling op en beloon jezelf als je een stapje dichter in de buurt komt.

4. Lees je in

Google er vooral op los en zoek de voordelen van sporten in het algemeen en/of van jouw sport in het bijzonder. Hoe meer je weet over de positieve werking van je workout, hoe makkelijker het wordt om vol goede moed te gaan.

5. Vind een buddy

Samen sporten is vaak een stuk makkelijker en gezelliger. Dus zoek een buddy, stel samen doelstellingen en maak het samen leuk.

Lees ook:

Bron: Science Daily