Feit of fabel: word je dik als je 's avonds eet?

Worden we nu echt dikker als we 's avonds eten?

Feit of fabel: word je dik als je 's avonds eet?

Veel sporters zijn bang om in de avonduren nog te eten, maar is deze angst wel terecht? Word je dik als je 's avonds eet? Fitgirl gastauteur Erik Huizenga zocht het uit!

Fabel

Veel mensen denken dat het funest is om vlak voor het slapengaan te eten, omdat je stofwisseling gedurende de nacht lager zou zijn dan overdag. Dit is een fabel. Het gaat er niet om op welk moment je eet, maar om hoeveel calorieën je over de hele dag genomen binnenkrijgt. Heb je aan het einde van de dag minder energie binnengekregen dan je nodig hebt, dan val je af. Is het meer, dan kom je aan.

(Bron: NCBI.nlm.nih.gov)

Gevaar

Het nadeel is alleen dat de dingen die je ’s avonds eet gewoonweg vaker ongezonder zijn dan de dingen die je overdag eet. Als je lekker op de bank zit, ben je eerder geneigd om een zak chips open te trekken dan een broodje (pinda)kaas te eten. En zo'n zak maakt het lastiger om te eten met mate, waardoor je al snel meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. En dat maakt 's avonds eten net wat gevaarlijker...

(Bron: Voedingscentrum, NCBI.nlm.nih.gov)

Tips

  • Om ervoor te zorgen dat je niet meer energie binnenkrijgt dan nodig is, is het van belang dat je een regelmatig eetpatroon hebt. Probeer zo’n vijf á zes eetmomenten per dag in te plannen. Hierdoor kom je minder snel in de verleiding om ongezonde snacks te eten.

(Bron: NCBI.nlm.nih.gov)

  • Eet daarnaast zo veel mogelijk vezelrijke producten, hierdoor heb je langer een vol gevoel. Denk hierbij aan volkoren producten, noten, havermout, groente en fruit.

Healthy avondsnacks

Heb je ’s avonds toch trek of zin in iets lekkers? Wij tippen:

  • Een fruitsmoothie met havermout
  • Magere yoghurt met fruit en muesli
  • Een schaaltje kwark met honing en walnoten
  • Rauwkost met humus
  • Een handje nootjes

Ook lekker:

Bron: Fitgirl.nl