Happy nieuws: het eten van meer groenten en fruit verkleint niet alleen op de lange termijn de kans op ziekten, het maakt je ook gelukkiger. Dat bleek uit een nieuw onderzoek van de Engelse University of Warwick en de Australische University of Queensland.
Voor het onderzoek werden ruim 12.000 volwassenen gedurende een paar jaar geobserveerd. Zij hielden een voedingsdagboek bij en werden regelmatig geïnterviewd over hun gelukstoestand. De conclusie: iedere extra portie groenten en fruit die je per dag eet maakt al gelukkiger een effect dat optreedt tot 8 porties groenten en fruit per dag.
Om aan te geven hóeveel gelukkiger de kleurrijke voeding je kan maken, hier een voorbeeldje: mensen die van bijna geen groenten en fruit naar 8 porties per dag gingen, voelden zich binnen 24 maanden even gelukkig als werkloze mensen die een baan scoren. Op naar de versafdeling, dus. En mocht jij bij de 75% Nederlanders horen die écht niet genoeg groenten en fruit eten, hier wat tips om er dagelijks meer van binnen te krijgen.
1. Pimp je ontbijt
s Ochtends havermoutpap? Kleed je bakje aan met vers fruit, zoals bosbessen, granaatappel en banaan. Eet je s ochtends liever een eitje? Bak dan bijvoorbeeld een omelet met veel groenten, zoals champignons en paprika. Meer een broodtype? Kleed je sandwich aan met rauwkost of fruit, en beleg bijvoorbeeld een boterham met pindakaas met plakjes banaan. Yum.
2. Kies voor slimme snack-swaps
Snacks hoeven niet ongezond te zijn. Sterker: met snacks kun je al snel wat meer groenten en fruit in je dieet krijgen. Denk aan stukjes sinaasappel met kaneel, gele meloen met kokosnootyoghurt of rauwkost met hummus of een andere gezonde dip.
3. Gebruik groenten als broodbeleg
Niet alleen als toppings, in de vorm van bijvoorbeeld sla en komkommer, maar ook als hoofdbeleg. Denk aan bruschetta, gegrilde aubergine met een lekkere saus, verse groentespreads, linzenhummus, enzovoorts.
4. Gebruik groenten als brood
Je kunt brood vervangen door bijvoorbeeld grote slabladen, maar je kunt ook zelf groenten omtoveren in brood. Zo kun je bijvoorbeeld brood maken van courgette, pompoen, spinazie of linzen.
5. Begin één maaltijd per dag met een salade
Vul die salade met verschillende groene bladgroenten, wat rauwkost en een gezonde dressing, zoals olijfolie met citroen.
6. Vervang vlees zo nu en dan door groenten
Door vlees zo nu en dan te vervangen door bijvoorbeeld versgemaakte groenteburgers of een vullende groentestoof sneak je makkelijk wat meer veggies in je weekmenu.
7. Pureer en verwerk
Groenten zijn een geweldige basis voor sauzen, maken heerlijke soepen en kunnen zelfs je pasta vervangen (denk aan zoodles die gemaakt zijn van courgette). Wees creatief en probeer fruit en groenten in zoveel mogelijk gerechten te verwerken.