Hier komen geboortevlekken vandaan

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen geboortevlekken hebben en andere niet? Wel, het ligt er aan wat er gebeurt in de baarmoeder.

Hier komen geboortevlekken vandaan

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen geboortevlekken hebben en andere niet? Wel, het ligt er aan wat er gebeurt in de baarmoeder. De meeste geboortevlekken zijn ongevaarlijk, maar sommige kunnen duiden op een onderliggend probleem.

Gepigmenteerde geboortevlekken

Er zijn twee soorten geboortevlekken: vasculair en gepigmenteerd. Gepigmenteerde vlekken worden meestal veroorzaakt door een melanine toename in het deel van je lichaam waarop ze verschijnen. Deze verdwijnen vaak als je volwassen bent en duiden meestal niet op gezondheidsproblemen. Maar als ze groeien of veranderen van kleur is het wel slim om een dokter te raadplegen.

Vasculaire geboortevlekken

Over vasculaire geboortevlekken is meer bekend. De meest voorkomende zijn de vlekjes die veroorzaakt worden doordat haarvaten uitgerekt worden. Bijna de helft van de baby's wordt er mee geboren en ze verdwijnen meestal na achttien maanden. Een andere vlek die vaak voorkomt, is een hemangioom: een goedaardige woekering van bloedvaten. Deze vlekjes ontstaan als er te weinig zuurstof is in de placenta. De vlekken blijven meestal tot je twee jaar bent, maar in tien procent van de gevallen groeien ze en veroorzaken ze zicht-, gehoor- en cognitieve problemen.

Check je geboortevlekken regelmatig. Als ze groeien of veranderen van kleur is het slim om een dokter te raadplegen.

Lees ook:

Bron: goodhousekeeping.com